Péntekig postázzák az értesítőket a június 9-ei választásokra jogosultaknak

Péntekig befejeződik az értesítők postázása az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti választásokra jogosult 7,8 millió választópolgárnak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 3-án kezdte el postázni a névre szóló értesítőket, amelyek tartalmazzák a választópolgárok szavazókörzeteit és a választások névjegyzékében való szereplésüket a június 9-ei választásokon.

Az értesítők az április 3-i névjegyzéki adatok alapján készültek, és a Magyar Posta végzi a kiküldésüket. Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választásokra jogosultak köre kis mértékben eltérhet, ezért fontos, hogy mindenki megkapja az erre vonatkozó tájékoztatást.

Ha valaki nem kapja meg az értesítőt, a helyi választási iroda vezetőjénél, a jegyzőnél jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, de a választás napjáig betöltik, szintén ebben az időszakban kapják meg az értesítőt.

Az értesítőben szerepel a választópolgár neve, születési neve, születési ideje és lakcíme. Tájékoztatást ad arról is, hogy a szavazáshoz a lakcímkártyát, valamint érvényes személyazonosító igazolványt, útlevelet vagy vezetői engedélyt (jogosítványt) kell magukkal vinniük a választópolgároknak.

Az értesítő tartalmazza az információkat arról is, hogyan és meddig lehet igényelni akadálymentes szavazókört, mozgóurnát, hogyan és meddig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe az EP-választásra, és hogyan lehet átjelentkezni egy másik településre az önkormányzati választáson. Az önkormányzati választáson csak olyan bejelentett tartózkodási helyre lehet átjelentkezni, amelyet a választás kiírását megelőzően, február 11-e előtt létesítettek. A kérelmeket személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikusan lehet benyújtani, az NVI QR-kódokkal segíti a helyi választási irodák címének és a kérelmek benyújtásának megtalálását.

Fontos megjegyezni, hogy az értesítő bemutatása nem kötelező a szavazáshoz.

(MTI)