Pont került a negyedszázada húzódó diszkós gyilkosság végére

Ítélet született a hírhedt diszkós gyilkosság ügyében. A kecskeméti diszkós kidobók nem jogerősen 13 és fél év fegyházbüntetést kaptak, amiért az egykori Silver nevű szórakozóhelyről kivezettek, megvertek és – a gyilkosságot balesetnek álcázva – a sínekre fektettek egy fiatal férfit csaknem negyed évszázaddal ezelőtt.

A Kecskeméti Törvényszéken hozott döntés értelmében a Silver nevű szórakozóhely egykori kidobói, akik az ott bulizó Gulyás Jánost halára verték, 13 és fél év fegyházra ítéltettek. A tragédia után csaknem negyed évszázaddal a diszkós gyilkosságként emlegetett büntetőügy így érkezett el a záró mozzanatához. A biztonsági őrök az ittassága miatt vezették ki a 23 éves fiatalembert, majd ököllel és viperával bántalmazták, ami következtében a koponyája is betört. A gyilkosságot balesetnek álcázva a sínekre fektették, ahol a holttestét 2000. október 1-jén találták meg. A hatóságok először vonatgázolásként zárták le az ügyet, annak ellenére, hogy rengeteg gyanús körülmény merült fel. A feltételezett gyilkosokat, akiket az egykori főnökük dobhatott fel, két éve fogták el.

Gulyás Jánosné Erzsébet, a megölt fiú édesanyja, 24 éve veszítette el a fiát, és hosszú időn keresztül senki nem hitte el neki, hogy gyermeke nem baleset áldozata lett. A tárgyaláson az édesanya is megjelent, aki korábban betegségei miatt nem tudott személyesen részt venni a bírósági üléseken. Az asszony 24 éve várta a pillanatot, hogy fia gyilkosainak szemébe nézhessen, és a mostani tárgyalásra összeszedte minden erejét.

Az idős asszony a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy szeretett volna a vádlottak szemébe nézni, de a tárgyalóteremben hátul ült, így alig láthatta őket. Fájdalmát fejezte ki amiatt, hogy nem tudta megkérdezni tőlük, miért ölték meg a fiát. Gulyás Jánosné hozzátette, hogy fia soha nem bántott senkit, segítőkész volt, de a támadók mégis kegyetlenül bántalmazták, majd a sínekre vonszolták. Az édesanya szerint a tragédia miatt hónapokig rémálmokkal küzdött, és soha nem fogja elfelejteni a történteket.

A vádlottak a büntetésük négyötöd részének letöltése után szabadulhatnak feltételesen, ha beismerik a bűncselekményt, 10 év fegyházat kaphattak volna az előkészítő ülésen, azonban ők tagadták a gyilkosságot.