Uniós támogatások felfüggesztését sürgető határozattervezet az EP-ben

Az Európai Parlament (EP) jövő heti plenáris ülésén szavazásra kerül egy ötpárti határozattervezet, amely a Magyarországnak járó uniós támogatások felfüggesztését javasolja a szuverenitás védelméről szóló törvény és az újonnan létrehozott, széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt.

A Népszavához eljutott dokumentum szerint a magyarországi helyzet romlott a 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás alatt, amely az uniós értékek rendszerszintű megsértését vizsgálja. A határozattervezetet a kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és szélsőbaloldaliak terjesztették elő, és hangsúlyozzák, hogy szükség van a helyzet megítélésére és ajánlások megfogalmazására. A képviselők aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány képviselői az EU Tanácsának olyan ülésein vesznek részt, amelyek a demokrácia, jogállamiság, alapvető jogok és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével foglalkoznak.

A határozattervezet kritikát fogalmaz meg a decemberi döntéssel kapcsolatban is, amely 10,2 milliárd euró támogatást szabadított fel Magyarország számára, anélkül, hogy az uniós források szabályszerű felhasználását biztosító megfelelő pénzügyi ellenőrzési mechanizmusok vagy közbeszerzési eljárások működését garantálták volna. A dokumentum felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül ezt a határozatot, és állítsa le a támogatásokat addig, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes feltételt és az intézkedések hatékonynak nem bizonyulnak.

Az EP tervezetében a Népszava szerint azt írják, hogy az uniós értékek rendszerszintű megsértésének megállapítása céljából 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás alatt a helyzet romlott, amihez hozzájárult az európai intézmények határozott fellépésének a hiánya. Mindez az országot a választási autokrácia hibrid rendszerévé tette. A képviselők aggodalmaiknak adnak hangot a július elsején hivatalba lépő magyar EU-elnökség miatt, és bírálják a tagállamokat, amiért elnézik, hogy a magyar kormány képviselői elnököljenek az EU Tanács demokráciával, jogállamisággal, alapvető jogokkal és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével foglalkozó ülésein.

Az állásfoglalás-tervezet szerint komoly aggályokat vet fel az a decemberi határozat, ami– az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló intézkedések nyomán – 10,2 milliárd euró támogatást szabadított fel Magyarország számára anélkül, hogy az uniós források szabályszerű elköltését megfelelő pénzügyi ellenőrzési mechanizmusok vagy közbeszerzési eljárások biztosítanák. Felszólítják az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a határozatát, „különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a volt igazságügyi miniszter kiszivárogtatott, az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaló megnyilatkozásai fényében”. Az előterjesztők szerint mindaddig fel kell függeszteni a Magyarországnak szóló közösségi támogatásokat, amíg a kormány a feloldásukhoz kötött összes feltételt nem teljesítette és az intézkedések a gyakorlatban is hatékonynak nem bizonyultak.

A Népszava információi szerint a határozattervezethez a különböző frakciók módosító indítványokat is benyújthatnak az EP következő, jövő heti plenáris üléséig.