A világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója megkezdte működését

Chile északi részén, a Chajnantor-fennsíkon elindult a világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója, a Tokiói Egyetem Atacama Obszervatóriuma (TAO), amely a csillagászat új korszakát hozhatja el.

A TAO projekt 26 évig tartó tervezés és építés után valósult meg, ahol a kutatók egy 6,5 méteres átmérőjű, infravörös hullámhosszra optimalizált teleszkópot helyeztek üzembe. Ezzel a különleges eszközzel az univerzum természetét és az élet eredetét kívánják tanulmányozni.

A csillagvizsgáló kivételes helyszíne, az Atacama-sivatag, rendkívül előnyös a csillagászati megfigyelések szempontjából. A Humboldt-áramlatnak köszönhetően az ég szinte állandóan felhőtlen, ami lehetővé teszi, hogy az éjszakák 90 százalékában tisztán látható legyen a csillagos égbolt. A sivatagi légkör tisztasága és szárazsága fokozza az infravörös teleszkóp hatékonyságát.

A japán tudósok számára további előnyt jelent, hogy a TAO a déli féltekén található, így olyan csillagászati jelenségek is megfigyelhetők általa, amelyek az északi féltekéről nem észlelhetők. Az obszervatórium működésével kapcsolatos további részletek nem szerepelnek a rendelkezésre álló forrásokban.