Kenya különleges műveleti kontingense érkezik Haitibe

Napokon belül 2500 kenyai rendőr érkezik Haitibe, hogy megfékezzék a bűnbandák által uralma alá hajtott ország fővárosát, Port-au-Prince-t. A békefenntartók feladata rendkívül nehéz lesz, hiszen egy jól szervezett, felfegyverzett ellenféllel kell szembenézniük, amely már politikai hatalmat is igyekszik gyakorolni az országban.

Haiti jelenleg példátlan belpolitikai válsággal küzd, amelyet természeti katasztrófák, politikai gyilkosságok és gazdasági nehézségek súlyosbítanak. A fővárosban a bűnbandák gyakorlatilag teljes uralmat szereztek, és egy Barbecue becenevű bandavezér az erősebb csoportokat egyesítette, így tovább növelve a bűnszervezetek erejét.

A kenyai rendőröknek nemcsak a bűnbandák ellen kell majd felvenniük a harcot, hanem azzal a kihívással is szembe kell nézniük, hogy a bandák egyre inkább milíciaként működnek, és egy Vivre Ensemble nevű szervezet alatt egyesülve közösen lépnek fel. A bűnbandák vezetői már bejelentették, hogy készek harcba szállni a kenyai erőkkel.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a bandákhoz csatlakozott Dimitri Hérard is, aki a 2021-ben meggyilkolt elnök, Jovenel Moïse testőrségének volt a parancsnoka, és most a bűnbandák szervezésében és felkészítésében vesz részt.

Haiti kormánya közben teljes zűrzavarban van, miután Ariel Henry ügyvivő miniszterelnök lemondott, és az ország irányítására kijelölt testület még nem kezdte meg működését. Ezért is kérdéses, hogy a kenyai rendőrök, akik páncélozott járműveket és nehézfegyvereket is magukkal visznek, milyen eredményeket érhetnek el a bűnbandák ellen, amelyek létszámban és fegyverzetben is túlerőben vannak.