A digitalizáció lassú előrehaladása Magyarországon

A magyar gazdaságban jelentős szerepet játszó ipar digitalizációjának elősegítése érdekében az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSz) networking és tudásátadás koordinálásával kíván hozzájárulni a folyamat felgyorsításához. A Smart Manufacturing Fesztivál záróeseményén a szervezet a jövőbeli célokat is meghatározta, amelyek a hazai ipar versenyképességének növelését célozzák.

Az ipar a magyar GDP mintegy 20%-át adja, de a digitalizáció terén még lemaradásban van. Az NTPSz célja, hogy az akadémiai szféra, a vállalkozások és a szakmai szervezetek együttműködésével elősegítse az új technológiák elterjedését. A szövetség a Smart Manufacturing Fesztivál keretében segítette elő a vállalatok közötti párbeszédet és a tudás megosztását.

Az Ipar 4.0 paradigmaváltást jelent, amely az információs és kommunikációs technológiák, valamint az automatizálás összefonódásán alapul. A digitalizáció a mesterséges intelligencia, a nagy adatmennyiségek kezelése, az IoT, a felhőalapú szolgáltatások, a robotika és a 3D nyomtatás integrálásával valósul meg.

Jenei István, az NTPSz elnökségi tagja szerint számos digitális és infokommunikációs technológiai megoldás áll rendelkezésre, amelyek elősegíthetik a hazai digitalizációt, mint például a mesterséges intelligencia, az adatalapú döntéstámogató rendszerek, az IoT és 5G technológiák, valamint az autonóm robotikai és logisztikai rendszerek.

Magyarország a középmezőnyben

A DESI eredményei alapján Magyarország az EU tagállamai között a 22. helyen áll, ami a vállalati digitalizáció fejlesztésének szükségességét hangsúlyozza. A gyártóipar GDP-ben betöltött szerepe és a high-tech termékek aránya kiemelkedő, de a vállalatok Ipar 4.0 érettségi szintje az európai középmezőny alján helyezkedik el.

A kormány is gyorsítaná a digitalizációt

A kormány is érzi a digitalizáció felgyorsításának szükségességét, ezért megállapodásokat írt alá a Magyar Telekom és a 4iG Csoporttal, amelyek értelmében a következő években jelentős digitális infrastruktúra-fejlesztéseket valósítanak meg. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképesség.

A kisvállalatok számára is hasznos a digitalizáció

A kis- és középvállalatok számára a digitalizáció kiaknázatlan lehetőségeket kínál. A fejlett Ipar 4.0 technológiák alkalmazása jelentősen fejlesztheti a magyar gazdaság teljesítőképességét. Az eszközök, mint például szenzorok, robotok és IT eszközök, könnyen elérhetőek és gyorsan megtérülnek, lehetővé téve a hatékonyságnövelést és a gyártási rugalmasság növelését.

Tévedés, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját

A szakértők szerint a robotok és mesterséges intelligencia elterjedése nem jelenti a humán erőforrás feleslegessé válását, hanem támogatja az emberi munkaerőt. Az informatikai szakemberek iránti kereslet várhatóan nőni fog, ahogy a mesterséges intelligencia egyre több területen válik dominánssá.