Az energiaéhes mesterséges intelligencia kihívás elé állítja a világ villamosenergia-ellátását

A mesterséges intelligencia fejlődése egyre nagyobb terhet ró a világ villamosenergia-hálózataira, mivel az adatközpontok energiaigénye jelentősen növekszik. Az Amazon, a Microsoft és az Alphabet által irányított Google milliárd dolláros beruházásokat hajt végre a számítástechnikai infrastruktúrában, hogy bővítsék AI-képességeiket, ami hosszú távú tervezést és építést igényel.

Az adatközpontok építésének kedvelt helyszínei, mint például Észak-Virginia, kapacitáshiányokkal küzdenek, ami globális szinten is ösztönzi az új helyszínek keresését. Ezen létesítmények, amelyek a számítógépes rendszerek fizikai alapjait képezik, létfontosságúak a számítástechnika számára. Az országoknak a gyorsuló éghajlatváltozás miatt meg kell újulniuk energiával kapcsolatos kötelezettségvállalásaikat, és elektromosítaniuk kell az ilyen ágazatokat, mint a közlekedés, ami további nyomást gyakorol a villamosenergia-hálózatokra. Elemzők szerint számos országnak reformra van szüksége ezen hálózatok terén, hogy támogatni tudják ezeket a változásokat.

A Dgtl Infra kutatócsoport szerint a globális adatközpontok beruházási kiadásai 2024-re elérhetik a 225 milliárd dollárt. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang szerint a következő években szükség lesz 1 ezermilliárd dollár értékű adatközpontok építésére a generatív mesterséges intelligencia támogatásához, ami jelentős energiaigényt és adatfeldolgozást von maga után.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint az adatközpontok által felhasznált villamos energia mennyisége 2026-ra több mint kétszeresére, több mint 1000 terawattórára nőhet. Az amerikai adatközpontok villamosenergia-fogyasztása a teljes kereslet 4 százalékáról 6 százalékára emelkedhet, miközben a mesterséges intelligencia ipar exponenciális növekedése várható, ami a 2023-as kereslet legalább tízszeresét fogyaszthatja el egy adott évben.