Új rekord az elektromos autók töltésében

A svéd Polestar és az izraeli StoreDot együttműködésének köszönhetően új rekord született az elektromos autók töltési idejében: a Polestar 5 prototípus akkumulátorát mindössze 10 perc alatt sikerült 10-ről 80 százalékra tölteni.

Az elektromos autók egyik legnagyobb problémáját, a hosszú töltési időt és a korlátozott hatótávot sikerült jelentősen csökkenteni ezzel a fejlesztéssel. A StoreDot által kifejlesztett rendkívül gyorsan töltődő (XFC) akkumulátortechnológia beépítése után a Polestar 5 prototípusa rekordidő alatt, csupán 10 perc alatt töltődött fel jelentősen.

A teszt során egy 77 kWh-s akkumulátort töltöttek fel a StoreDot által fejlesztett, 300 Wh/kg energia-sűrűségű, szilícium-alapú akkumulátorcellák segítségével. A Polestar 5 prototípusa folyamatosan 310 kW feletti töltési teljesítményt ért el, a csúcsteljesítmény pedig meghaladta a 370 kW-ot.

A teszt alatt a cellák minden paraméterét, beleértve a hőmérsékletet, a feszültséget és a töltési kapacitást is folyamatosan monitorozták, és a folyamat során nem jelentkezett probléma.

Ez a fejlesztési mérföldkő fontos lépés lehet az elektromos járművek hatótávolságával kapcsolatos aggodalmak kezelésében. A gyors töltési technológia további előnye, hogy a cég tervei szerint még az év vége előtt elérhetik azt a szintet, hogy 10 perc töltéssel a prototípus 320 kilométeres távolságot képes legyen megtenni.