AI-alapú intelligens pénztárca fejlesztésében élen jár a Kudos startup

A Kudos startup, amely egy AI-alapú intelligens pénztárca és vásárlási asszisztens fejlesztésén dolgozik, 10,2 millió dolláros befektetést kapott egy finanszírozási körben a Finextra jelentése szerint.

A 2001-ben alapított vállalat egy olyan alkalmazást és böngészőbővítményt fejlesztett ki, amely képes ajánlani vagy automatikusan kiválasztani a legjobb bankkártyát a vásárlók számára, hogy maximalizálják a jutalmakat és a készpénz-visszatérítést fizetéskor.

A Kudos nemrégiben több új funkciót is bevezetett, többek között a MariaGPT-t, egy mesterséges intelligenciával működő kártyakereső eszközt, amelynek adatbázisában több mint 3000 kártya található; a Dream Wallet-t, amely a költési szokások alapján ajánl kártyákat; valamint a Kudos Boostot, amely személyre szabott jutalmakat és kedvezményeket kínál több mint 15 000 partner márkánál, mint például a Walmart és a Sephora.

Az új finanszírozás segítségével a cég tervei között szerepel egy mesterséges intelligenciával működő központ indítása, amely a kiadások optimalizálására vonatkozó információkat nyújt, a MariaGPT általános célú személyes pénzügyi asszisztenssé bővítése, és egy olyan portál létrehozása, amelyen a tagok pontokkal foglalhatnak repülőjegyeket.

A befektetési körben részt vevők között megtalálható a QED Investors, a The Points Guy alapítója, Brian Kelly, a Samsung Next, az SV Angel, a Precursor Ventures, a The Mini Fund, a Newtype Ventures és a Four Cities Fund.

A Kudos jelenleg több mint 200 000 regisztrált felhasználóval büszkélkedhet, és éves szinten 200 millió dolláros forgalmat bonyolít le.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) közös kutatása szerint Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba. A magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra, és a GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz a június 11-ei Financial IT konferenciánkon.

A magyarországi média- és hírközlési piacon a generatív MI-megoldások használata még csak kísérleti stádiumban van, de a tartalomkészítő oldal "hisz" az MI-megoldásokban, és a szakértők kifejezetten pozitívan nyilatkoznak róla. A magyar munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalhatók a generatív MI-technológiák alkalmazásának hatásai, de a technológia hamarosan befoghatóvá válhat akár hírügyeletek biztosítására, forrásellenőrzésre vagy álhírszűrésre is. A sporthírek vagy az időjárás-jelentések már most is teljesen automatizálhatók lennének, és a jövőben elképzelhető, hogy az ellenőrzést is elengedik, de ezt kötelező lesz jelezni.

A kutatásból kiderült, hogy a magyar internetezők harmada már aktívan használta a mesterséges intelligenciát, és a válaszadók fele a saját munkája kapcsán is számít bizonyos változásokra a következő öt évben. A megkérdezettek mintegy fele az ügyfélszolgálat, az egészségügy, a közlekedés, az oktatás területén is hasznosnak tartja az MI alkalmazását, azonban a média és a művészetek esetében kevésbé értékelik ezen megoldásokat.

A válaszadók várakozásai szerint az MI-megoldások miatt meg is szűnhetnek bizonyos munkahelyek. A legtöbben az informatikusok esetében számítanak változásra, de sokak szerint átalakul az újságírói, az oktatói, a pedagógusi, a könyvelői és az asszisztensi munkakör is. A válaszadók több mint fele a saját munkája kapcsán is számít bizonyos változásokra a következő öt évben.