Csányi Vilmos: Ha egy nap beszélni kezdenek a kutyák, akkor sem fognak filozofálni

Csányi Vilmos, a Széchenyi-díjas magyar etológus egy interjúban beszélt arról, hogy milyen lenne, ha a kutyák tényleg beszélni kezdenének.

Csányi Vilmos otthonában fogadta Az én kutyám portál munkatársait, ahol többek között arról beszélt, hogy elképzelhető-e, hogy a kutyák egy nap megszólalnak. Az etológus saját kutyáját, Jankát hozta fel példaként, aki már most is "beszél" a maga módján: különböző ugatással kommunikál, ha idegen közelít, a szomszédhoz szeretne menni, vagy másik kutyát lát. Csányi szerint a kutyák komoly érzelmi életet élnek, és például Janka, ha megsértődik, akár két napig is képes "nem állni szóba" gazdájával.

Csányi Vilmos azonban kiemelte, hogy bár a kutyákat gyakran tekintjük a család részének, az agyuk mérete jelentősen kisebb az emberi agyénál: míg az emberi agy körülbelül 1400 grammos, addig a kutyáké csak 100 grammos. Ezért, még ha a kutyák képesek lennének beszélni, nem valószínű, hogy filozofálni fognak.

Az interjúban szó esett arról is, hogy a kutyák mentális képességei hasonlíthatóak-e egy hároméves gyermekéhez. A teljes interjú Az én kutyám oldalán érhető el.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Csányi Vilmos szakértelmét médiában ismertették. Pár hete az Index is interjút készített vele, ahol a mesterséges intelligencia témája is napirendre került.