A republikánus házelnök politikai jövője a tét az ukrán segélycsomag miatt

Mike Johnson, az amerikai Kongresszus republikánus házelnöke komoly belpolitikai nyomás alá került, mivel hajlandó lenne kompromisszumra az Ukrajnának szánt segélycsomag ügyében, amit pártjának szélsőjobboldali szárnya nem néz jó szemmel. Johnson politikai túlélése most a demokraták kezében lehet.

Mike Johnson házelnök kénytelen lehet kompromisszumot kötni a hónapok óta húzódó segélycsomagokkal kapcsolatban, amiért a republikánusok szélsőjobboldali szárnya támadja. Johnson elődjét, Kevin McCarthy-t hasonló okokból buktatták meg fél évvel ezelőtt.

Ukrajna súlyos lőszer- és fegyverzethiánnyal küzd, és a már régóta ígért 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomag kiutalása létfontosságú lenne számára. A republikánusok azonban már négy hónapja blokkolják ezt a segélyt, mivel az amerikai határvédelem finanszírozását szeretnék ezzel összekötni.

A demokrata többségű Szenátus már februárban megszavazta a 95 milliárd dolláros támogatási csomagot, amely nem csak Ukrajnát, hanem Tajvant és Izraelt is támogatná, de a republikánus többségű Kongresszusban ez nem ment át. Az Izrael elleni iráni támadások azonban elősegíthetik a kompromisszumot a két párt között.

A Kongresszus szombaton szavazna arról, hogy a támogatási csomagot darabokra szedve, külön szavaznak-e az egyes országoknak szánt segélyekről. Ha a republikánusok hozzájárulnak a Gázai övezetnek szánt segélyhez is, akkor létrejöhet a kompromisszum, ami Ukrajna számára különösen fontos lenne.

Johnsonnak azonban meg kell győznie a republikánus jobbszárnyat is, és ennek érdekében több törvénytervezetet is át akar vinni, többek között a határvédelemmel és a TikTok betiltásával kapcsolatban, valamint Trump korábbi álláspontját követve, hogy az amerikai támogatások egy részét hitelként nyújtanák.

A republikánus szélsőjobb azonban ellenáll, Taylor Greene és Thomas Massie is Johnson ellen fordultak. Trump, aki korábban Johnson szövetségese volt, most a házelnök mellett áll.

A republikánusok megosztottsága miatt Johnson politikai jövője részben a demokraták kezében van. Joe Biden elnök jelezte, hogy a demokraták megszavaznák a különválasztott segélycsomagokat, és az elnök készen áll a törvény aláírására, hogy világos üzenetet küldjön: az USA nem hagyja, hogy Irán vagy Oroszország sikerrel járjon.