A Google Utcakép autói ismét Magyarországon

A Google bejelentette, hogy az Utcakép autói 2023 tavaszán újra megjelennek a magyar utakon, hogy frissítsék a Google Térkép adatait.

A vállalat közleménye szerint az Utcakép autói április 23-án kezdik meg a munkát, és a következő hónapokban az ország számos pontját fogják felkeresni. A felvételek készítése során a nagyobb városok mellett kisebb településekre is ellátogatnak, így a lakosok többek között Veszprémben, Sopronban, Szombathelyen, Esztergomban és Szekszárdon, valamint Egerben, Orosházán, Kecelen, Dabason és Sárospatakon is találkozhatnak a Google autóival.

A Google nem csak az utcákat és utakat rögzíti, hanem a gyalogos zónákat és egyéb, autóval nehezen megközelíthető helyeket is dokumentálja. A cég különös figyelmet fordít a személyes adatok védelmére: a közzététel előtt minden képet átnéznek, és elhomályosítják az emberek arcát és a rendszámokat, hogy azok ne legyenek felismerhetők. Emellett a felhasználók maguk is kérhetik további részletek elhomályosítását a képeken, a "Hiba bejelentése" gomb segítségével, amely a képek jobb alsó sarkában található.

A Google Térkép Utcakép szolgáltatása 2013 óta elérhető Magyarországon, és az eltelt évek során rendszeresen frissítették a képanyagot. Az Utcakép segítségével 360 fokos képeket tekinthetünk meg az utcákról, valamint a természeti és kulturális nevezetességekről. A szolgáltatás globálisan több mint 220 országban érhető el, az Antarktisztól az Északi-sarkig, és a felhasználók bárhonnan felkereshetik a magyar városok túlnyomó részét, megtekinthetnek számos várat és kastélyt, valamint a digitális térben akár nemzeti parkokat is bejárhatnak, mint például az Aggteleki Nemzeti Parkot vagy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot.