A háború hatása a voksturizmusra az ukrán határszélen

Az ukrán határszélen lévő településeken az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest jóval kisebb mozgás várható a választás napján a Népszava szerint.

A záhonyi férfi a Népszava-nak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz-ukrán háború következtében sok kárpátaljai település majdnem teljesen kiürült, így már nincs, aki átjöjjön. Egy volt polgármester Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből úgy véli, hogy a kormánypárt nem számíthat a határmenti voksturizmusra ezúttal.

A Népszava emlékeztet arra, hogy a 2019-es önkormányzati választások idején több ezer külföldi, főként ukrán-magyar kettős állampolgár szerzett fiktív lakcímet kelet-magyarországi településeken, és előfordult, hogy egy-egy házban több mint száz személy volt bejelentve. Az állampolgárságot gyakran azok is megkapták, akik nem beszéltek magyarul, de így hozzájuthattak a magyarországi nyugdíjhoz és egészségügyi ellátáshoz. A jelentések szerint a határ túloldaláról érkezők jellemzően a Fidesz polgármestereire szavaztak.

A Magyarországon élő ukrán menekültek és más országokból érkezett menekültek is jogosultak szavazni a mostani önkormányzati választáson, amennyiben rendelkeznek menekültstátusszal. Azonban az Európai Unió tagállamain kívüli országok állampolgárai nem vehetnek részt az EP-választásokon.

A Telex cikkében olvasható, hogy mit kell tenniük azoknak, akik nem az állandó lakcímük szerinti településen szeretnének szavazni június 9-én.