Letartóztatták K. Edét, aki korábban ártatlanul ítéltek el

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2024. május 19-én egy hónapra elrendelte K. Ede letartóztatását, aki lőfegyver engedély nélküli megszerzése és tartása miatt került a hatóságok látókörébe.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a férfi ismeretlen körülmények között szerezte meg a flobert lőfegyvert, amelyet egy rendőri intézkedés során találtak meg nála. A rendőrség korábbi közleményében szereplő információk alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája, azon belül is a Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Bűnözői Csoportok Elleni Osztálya folytatja az ügyben a nyomozást.

A törvényszék tájékoztatása szerint a gyanúsított korábban már négy alkalommal állt bíróság előtt különböző bűncselekmények miatt, és a bíróság a bűnismétlés veszélyét is megállapította.

A Blikk információi szerint a fegyvert találó férfi K. Ede, akit a móri bankrablás és gyilkosság miatt tévesen ítéltek el, de 2009-ben felmentették. K. Ede 18 évet töltött börtönben, és 2020-ban szabadult. Az akkor már börtönben lévő férfi mégsem szabadulhatott, ugyanis le kellett ülnie a büntetését olyan rablásokért, amelyeket korábban elkövetett. A lap szerint a férfi nemrég tért haza Portugáliából, és Svájcba készült továbbmenni a barátnőjével, hogy ott bár nyitását tervezzék.

A bíróság szerint K. Ede nem tartózkodik a bejelentett lakóhelyén, külföldön dolgozik, és jövőjét is másik országban képzeli el. A bíróság ezeket figyelembe véve állapította meg a szökés, elrejtőzés veszélyét.

A lőfegyver engedély nélküli megszerzése és tartása miatt 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. K. Ede ügyvédje szerint a fegyver tartása korábban nem volt minden esetben büntetendő, és utalások vannak arra, hogy a fegyvert egy meg nem valósult betöréssel hozták összefüggésbe.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a letartóztatást, amelyet a bíróság véglegesített. A főügyészség beszámolója szerint a nyomozás kezdeti szakaszban van még, ezért jelenleg az elsődleges cél a tényállás tisztázását célzó nyomozati cselekmények terhelti befolyástól mentes lefolytatása. A bíróság szerint szabadlábon hagyása esetén a terheltnek lehetősége lenne a bizonyítás megnehezítésére, emiatt vele szemben kényszerintézkedés elrendelése szükséges, és enyhébb kényszerintézkedésre nem volt lehetőség. A végzés végleges.