Másodfokú figyelmeztetés heves zivatarokra több megyében

Délnyugatról érkező zivatarrendszer miatt több megyére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki, melyeket jégeső és erős szél kísérhet.

A HungaroMet jelentése szerint egy délnyugat felől érkező, vonalba rendeződött zivatarrendszer érte el Magyarország délnyugati részét, és az ország belső területei felé halad tovább északkeleti irányba, miközben fokozatosan gyengül. A zivatarokat viharos széllökések (általában 60-80 km/h), felhőszakadás (általában 15-30 mm, de a Dunántúl délnyugati felén, kétharmadán lokálisan akár 30-50 mm) és apróbb szemű jég (<2 cm) kísérheti, míg a Dél-Dunántúlon akár 2-4 centiméteres jéggel és 90 kilométer/óra feletti széllökésekkel is számolni kell.

Az éjszaka második felében az ország északkeleti részén várhatók zivatarok. Szerdán a nap első felében az északkeleti harmadban nem heves zivatarok, az Észak-Dunántúlon pedig minimális eséllyel villámtevékenység társulhat záporokhoz. Délután az északkeleti és keleti harmadban újabb zivatarok alakulhatnak ki, melyeket felhőszakadás, apró szemű jég és szélerősödés kísérhet, míg a nyugati és déli határvidéken kisebb számban zivatarok fordulhatnak elő. A késő esti órákra a zivatarok aktivitása lassan csökken.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet a heves zivatarokkal járó veszélyekre. Javasolta, hogy az érintett területeken az emberek kerüljék a fák és állványzatok közelségét, és a szél által felkapható tárgyakat – mint a kerti bútorok, szerszámok, kisebb cserepes növények – védett helyre vigyék. Azt is kérik, hogy senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, és a fasorok mellett óvatosan közlekedjenek. Leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert észlelve azonnal hívják a 112-es segélyhívót.