Már ég a gyújtózsinór, hamarosan utoljára robban így a Dinamit

Németh Gábor életművén áttekintve a hetvenes évektől a mai napig tartó hazai rocktörténet kirajzolódik. A dobos-zenekarvezető-zeneszerző majd' minden jelentős együttesben megfordult, legyen az a Skorpió, a P.Mobil, a Beatrice, vagy éppen a Bikini. A Dinamit, amelynek egyik alapítója volt 1979-ben, idén ünnepli negyvenötödik születésnapját, és ezt május 25-én a Barba Negrában különleges koncerttel teszik emlékezetessé.

Utolsó nagy robbanás

A Dinamit eredeti felállása, mely Vikidál Gyula, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula, Németh Alajos és Németh Gábor tagokból állt, utolsó alkalommal lép együtt színpadra a "Utolsó nagy robbanás!" című eseményen. A zenekar, mely 1979-ben alakult, három év után szünetelt, és csak 2009-ben tért vissza.

Skorpió után Dinamit

A Skorpió egykori tagjai, Papp Gyula, Szűcs Antal Gábor és Németh Gábor alapították a Dinamitot, Frenreisz Károly énekes és szövegíró vezetésével. A zenekarvezető, dobos Németh Gábor szerint a mérhetetlenül sok koncert okozta a csapat végét. Frenreisz Károly az Új Skorpióval folytatta, míg a többiek a Dinamitot alapították meg. A Dinamit két saját lemeze előtt egyet készített Szűcs Juditnak, mely diszkó- és popzenei elemeket tartalmazott.

Ellenszélben

A Dinamit feloszlását a "lemezgyári zenekar" címke és az ellenséges sajtóvisszhangok elősegítették. Németh Gábor szerint az ellenreklám hatott a rajongókra, és a zenekar tagjai közül többen is megviseltek voltak az események miatt.

Közel három évtized csend

A Dinamit 28 év szünet után, a harmincadik évfordulójukon tért vissza, de az eredeti felállás nem állhatott össze, mivel Németh Alajos a Bikini zenekarban volt elfoglalva. A Dinamit új tagokkal bővült, többek között Zselencz László, Kálmán György és Rudán Joe is csatlakozott a zenekarhoz. A 40 éves fennállásukat egy koncertlemezzel ünnepelték, ahol az eredeti tagok mellett új énekesek is felléptek.

Május 25-én a Dinamit 1979-es alapcsapata búcsúzik a közönségtől, de mindenki színpadra lép, aki valaha a zenekar tagja volt. Németh Gábor szerint még nem kezdtek próbálni, de a koncert előtt öt alkalommal összejönnek, mivel mindenki ismeri a dalokat.