Szemtől szembe a művészekkel – Less be a kulisszák mögé!

A kortárs művészet egyik igen örömteli velejárója, hogy olykor lehetőség adódhat a művészekkel való találkozásra, beszélgetésre is. Műtermük ajtaját kitárva az alkotók egy olyan bensőséges térbe engedik be a látogatókat, ahol ők a kész vagy épp készülőfélben lévő művekkel testközelből találkozhatnak.

Az alkotók tárlatvezetésein a kiállított műveken keresztül az érdeklődők szintén megismerhetik az alkotás folyamatát, kulisszatitkait. Összegyűjtöttünk pár olyan eseményt a csütörtökön induló Műtárgyak Éjszakája Fesztiválról, ahol nem csupán találkozhatsz a művészekkel, de mesélnek saját alkotófolyamatukról, sőt ti is kérdezhettek tőlük!

Zeus Experience: TEODOSIO - Tárlatvezetés a művésszel

DINDIN Galéria, május 23. 18:30

Zeus Salas venezuelai művész, autodidakta festőként Európa- és Budapest-szerte egyaránt számtalanszor lehetett találkozni munkáival, illetve fesztiválokon és egyéb eseményeken különböző performatív helyzetekben is bemutatkozott már. A csirke, ahogyan a kakas szó helyett gyakran Zeus hivatkozik a karakterre, így vált személyes mitológiájának részéve, amely a bátorságot, az ambíciót, az erőt, a rettenthetetlenséget, a türelmet és a szemlélődést jelképezi. A sorozathoz saját zenei lejátszási lista tartozik, amely zeneileg is megfesti a képeket.

Meet the Artist - Kecső Kristóf – Tárlatvezetés és beszélgetés a művésszel

Nagyházi Contemporary, május 24. 19:00

Kecső Kristóf szobrai a geometrikus absztrakció Magyarországon nagyon is hangsúlyos irányzatát követik. Absztrakt szemléletű művész, döntően fémből készült alkotásai a legkülönbözőbb léptékekben vizsgálják a szobor viszonyát az általa kitöltött, lehatárolt térrel. A program a NACO „Kérdezd a művészt” sorozatának egyik állomása, ahol a művészt kérdezheted a műveiről, az alkotás folyamatáról kötetlenül - szabadon.

Tárlatvezetés Teplán Nóra - Bucolic Therapy című önálló kiállításán – A művész tárlatvezetése

Szikra Képzőművészeti Bemutatóterem, május 25. 15:00

A művész kiállítása megidézi a rousseau-i "vissza a természetbe" alapgondolatot, amely a digitális zajtól elidegenedő egyént állítja a középpontba. Az alkotó maga is menekülési útvonalat kutatva a romlatlan természetben és idilli vidéki környezetben keresi a nyugvópontot a murália technikáját és kortárs alkalmazását megtéve eszközül.

Betekintés az alkotói folyamatba – Látogatás Romvári Márton műtermében

Romvári Márton műterme, május 24. 19:00

Romvári Márton festményei elsőre egysejtű organizmusoknak, biológiai építőelemeknek tűnnek – Petri-csészébe zárt mikroszkopikus világnak. Célja, hogy megmutassa a szoros, pulzáló erők intenzitását. A program keretében a látogatók bepillantást nyerhetnek az alkotói folyamatba Romvári Márton festőművész műtermében.

A hiány súlyának nyomában - Tárlatvezetés és koncert – Zai Viktória és Lantos Zsuzsanna fotográfusok műtermi tárlatvezetése

Zai Viktória és Lantos Zsuzsanna műterme, május 24. 18:00

Hogyan dolgozható fel a veszteség a művészet által, mit kezdjünk a hiánnyal? A két művész egy mély és érzelmekkel teli utazásra hívja a látogatókat, ahol a veszteség súlyát egyedi művészeti látásmóddal jelenítik meg. A tárlatvezetéshez kapcsolódóan egy mini koncertet ad Jécsai László (gitár) és Viczena Potter József (ének), akik erre az alkalomra külön műsorral készülnek, kifejezetten a kiállítási anyaghoz kapcsolódóan.

Műteremlátogatás Nemes Márton festőművésznél – Feltárulnak a Kazinczy 51 Art Hub ajtói

Nemes Márton műterme, május 24. 17:00

Az idei Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításának műtárgyai itt, ebben a csodálatos szecessziós ház műteremben készültek. Ne maradjatok le a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál programjáról, ahol Nemes Márton beszél a helyről, a velencei kiállításáról, a Techno Zenről, új műveiről és terveiről.

Tárlatvezetés Simon Zsolt József 50 című kiállításán – A művész tárlatvezetése

KUBIK Coworking, május 23. 17:30

Simon Zsolt József keramikus kísérletező munkáival folyamatosan új megjelenést keres. Tárgyai a növényi és az állati lét határán egyensúlyozó vázszerű képződmények, maradványok, táguló, vagy gomolygó formában. A kiállítás záró tárlatvezetésén Simon Zsolt József vezeti végig a látogatókat a kiállított munkákon.

Tárlatvezetés Pap Gábor egyéni kiállításán

Einspach Fine Art & Photography, május 24. 18:00

A legfiatalabb nemzedékhez tartozó Pap különleges őszinteségű anyaga a József Attila-i fátumot gyúrja össze az art brut önkínzó kegyetlenségével. A 2023-ban született Why not című sorozata a megsemmisült diplomafestmények nagyméretű folytatása.

A papírlap harmadik oldala – Látogatás Néma Júlia és Czigány Ákos műtermében

Néma Júlia és Czigány Ákos műterme, május 25. 15:00

A látogatók betekintést nyerhetnek a művész-házaspár egymással beszélgető, de mégis önálló utakon járó munkásságába. Az alkalmi duett-tárlat mellett a kerámiaműhelyben és a hozzá tartozó bemutatóteremben és fotóhelyiségben is körülnézhetnek a program résztvevői. Mindehhez autentikus japán teákat kínálnak a vendéglátó művészek, Néma Júlia csészéiben.

Budapest Art Factory - ahol a műtárgyak születnek - Hét műterem, kilenc művész, számtalan történet

Budapest Art Factory, május 25. 16:00

A tavaly decemberben frissen megnyílt Budapest Art Factory műteremház és kortárs kiállítótér életébe, mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók. Megnézhetik az éppen aktuális kiállítást, a hét műtermet, beszélgethetnek kilenc művésszel, akik a munkáik mögött meghúzódó történetekkel is megismertetik az érdeklődőket. Láthatnak folyamatban lévő, félkész és frissen elkészült, még ki nem állított műveket is.

De miért monokróm? - Látogatás Czigány Enikő műtermében

Lumen kávézó, május 25. 16:00

Czigány Enikő egy pop-up kiállítással készül, megmutatva a közelmúltban készült (és talán az éppen készülőfélben lévő) munkáit. A műteremlátogatás során olyan témákról is beszélgetnek a résztvevők, hogy hogyan jut el egy gondolat monokróm alkotásokig, és hogy a természet utáni festés hol lépi át az absztrakció határát?

Rejtett történetek - Műteremlátogatás: 5 alkotó egy-egy sorozatának inspirációja, létrejötte

Fonciére kiállító terem, május 24. 18:00

A Fonciére 5 alkotójának kiállítása egy-egy sorozattal, melyen keresztül bemutatják alkotói folyamataikat, az inspirációtól a tárgyak létrejöttéig. A megnyitó után este 8-ig a látogatók megtekinthetik a nyitott műtermeket, láthatnak készülőben lévő tárgyakat, beszélgethetnek az alkotókkal, akik örömmel osztanak meg történeteket munkáikkal, azok létrejöttével kapcsolatban. Bár mindegyikük sokoldalú kreatív egyéniség, más technikákkal, anyagokkal dolgoznak a design és az autonóm munkák (határ)területein, akik Fonciére-ben csapatként működnek, egymást inspirálva, segítve és kiegészítve.

Címlapkép: Műteremlátogatás Borkovics Péter üvegművésznél a 2023-as Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon