Japán új szabályokat vezet be a Fudzsi-hegynél és a környékén

Azoknak, akik meg akarják mászni a japán Fudzsi-hegy egyik legnépszerűbb útvonalát, mostantól előre kell foglalniuk és díjat kell fizetniük, mivel a festői rétegvulkán küzd a túlzott turizmussal és a szemeteléssel. Emellett a helyi lakosok panaszai miatt egy népszerű járdán, ahonnan kiváló volt a kilátás a hegyre, fekete paravánt helyeztek el.

A jamanasi prefektúra a japán külföldi sajtóközponton keresztül hétfőn kiadott közleményében bejelentette, hogy új szabályokat vezetett be a július 1. és szeptember 10. közötti hegymászószezonra az UNESCO által 2013-ban a világörökség részévé nyilvánított, 3776 méter magas Fudzsi-hegy jamanasi oldalán található Yoshida ösvényen túrázók számára.

Az új szabályok szerint naponta csak 4000 hegymászó léphet be az ösvényre. Ebből 3000 helyet online lehet foglalni 2000 jen (kb. 18 dollár) ellenében, míg a maradék 1000 helyet személyesen lehet majd lefoglalni a hegymászás napján.

A rendszer értelmében a hegymászóknak el kell dönteniük, hogy egynapos túrát tesznek-e, vagy az útvonalon található számos kunyhóban éjszakáznak. A regisztráció során megadott adatok és a mászás napja alapján kapnak egy QR-kódot, amelyet az 5. állomáson kell beolvasniuk. Azokat, akik nem foglaltak éjszakai kunyhót, visszaküldik lefelé, és nem engedik őket mászni délután 4 és hajnali 3 óra között, elsősorban azért, hogy megakadályozzák azokat a hegymászókat, akik megfelelő pihenés nélkül rohannak a csúcsra, és ezzel biztonsági aggályokat vetnek fel.

A helyfoglalás a Mount Fuji Climbing hivatalos weboldalán keresztül történhet, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium és a Fuji két prefektúrája, Yamanashi és Shizuoka közösen működtet.

A turizmus terén más problémák is felmerültek a Fudzsi környékén. Fudzsi Kawaguchiko egyik járdáján, ahol korábban kiváló volt a kilátás a hegyre, a helyiek panaszai miatt fekete paravánt húztak fel. A panaszok oka, hogy a járdáról készült fotók miatt folyamatosan turisták álltak meg ott, akik nem tartották be a közlekedési szabályokat, kimennek az autók elé és szemetet hagytak maguk után. A tisztviselők korábban próbálkoztak figyelmeztető táblák elhelyezésével, de ezek nem voltak hatékonyak. A paraván felállítása után a turisták között szkepticizmus tapasztalható, sokan kétségbe vonják, hogy ez a megoldás képes lesz-e visszatartani azokat, akik egy jó képre vágynak.

A Japánba érkező turisták száma márciusban és áprilisban rekordot döntött, több mint hárommillióan érkeztek az országba a jen gyengülése és az utazási korlátozások feloldása után, ami tovább növeli a turizmussal kapcsolatos kihívásokat.