Növekvő antiszemitizmus és iszlamofóbia Németországban

Németországban jelentős mértékben, közel 37 százalékkal nőtt az antiszemita bűncselekmények száma az idei év első negyedévében a tavalyihoz képest, az iszlamofób incidensek pedig 10 százalékkal emelkedtek.

Az idei év első három hónapjában a biztonsági hatóságok összesen 765 antiszemita és 137 iszlamofób bűncselekményt regisztráltak, míg 2023 azonos időszakában 558 antiszemita és 124 iszlámellenes esetet tartottak nyilván. A 2022-es évhez képest mindkét területen megduplázódtak a számok: akkor 2641 antiszemita és 610 iszlámellenes bűncselekményt regisztráltak, míg tavaly már 5154, illetve 1464 esetet jelentettek.

Christoph de Vries, a CDU parlamenti képviselője a német szövetségi kormánytól kapott adatok alapján szólalt fel, és határozott, konkrét intézkedéseket sürgetett a növekvő számokra reagálva. A kereszténydemokraták és a keresztényszocialisták közös intézkedéscsomagot javasoltak, amely pártokon átívelően kezelné a problémát, és újra bűncselekménynek minősítené a terrorista- és bűnszervezetekkel való szimpatizálást.

Felix Klein, a német kormány antiszemitizmusért felelős biztosa szerint a Hamász elleni izraeli támadások óta példátlanul megnőtt az antiszemita bűncselekmények száma Európában, és hasonló növekedés várható Irán esetleges támadásai után is. Güner Balci, Berlin Neukölln kerületének integrációs biztosa is megerősítette ezt a tendenciát, megjegyezve, hogy kerületében a lakosság jelentős része szimpatizál a Hamásszal.

A Németországi Muszlimok Koordinációs Tanácsa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közel-keleti konfliktusok hatására a muszlim közösség tagjai is egyre több támadás áldozataivá válnak Németországban.