A magyar AEC piac a BIM szabályozásra vár

A magyar építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) piac az állami BIM (Building Information Modeling) szabályozás megjelenését várja, hogy felgyorsíthassa a digitalizációs folyamatokat. A Graphisoft, egy globális építőipari szoftverfejlesztő cég, már 47 országspecifikus BIM klasszifikációt épített be a megoldásaiba, és most a magyarországi klasszifikáció kidolgozására kerülhet sor.

A BIM klasszifikációra azért van szükség, mert ez alapján lehet beruházási költségbecslést készíteni a tervek geometriája alapján, ami az állami beruházások pályázatánál kötelező elem lesz az új építési törvény szerint. A Graphisoft már figyelemmel kíséri a hazai szabályozási változásokat, és új fejlesztésekkel, mint például az OTÉK alap szabálykészlettel, készülnek a BIM szemléletű tervvizsgálatra. Ezen kívül a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeit is vizsgálják hazai és német egyetemekkel, amelyek 2-3 éven belül forradalmasíthatják a tervezési munkafolyamatot.

A magyar piacon eddig hiányzott az egységes szabályozás és osztályozási rend, amelyek a BIM szabványok európai fejlődéséhez szükségesek. A vállalatok most az államtól várják ezeket az előírásokat. A Graphisoft egy sajtótájékoztatón mutatta be a BIM klasszifikáció jelentőségét és a költségmegtakarítási lehetőségeket.

Reicher Péter, a Graphisoft ország igazgatója szerint, ha a magyarországi klasszifikáció megszületik, a szoftverben hamar megjelenhetnek a kapcsolódó funkciók. A beruházási törvény végrehajtási rendeletének kidolgozása során a Graphisoft is szakmai szerepet kapott. A vállalatok egy olyan megoldást várnak, amely figyelembe veszi a szakterületek munkáját és igényeit.

A Graphisoft már kibővítette a BIM termékkínálatát egy költségvetési szoftverrel, amely képes a geometriából kinyerni a költségvetéshez és mennyiségbecsléshez szükséges adatokat. Ezzel a gyakorlatban elhagyható a tervezéskori biztonsági anyag túlbecslése, és a tervezők munkáját támogató magyar BIM sablonfájlt is kiegészítették az új építési törvény BIM elvárásainak megfelelést biztosító szempontokkal.

Az új építési törvény előírja a BIM költségbecslés készítését állami beruházásoknál, amelyhez szükség van a BIM klasszifikációra és egy központi tárhely adatbázisára. A piac megosztott, a szereplők elvárásai és szempontjai eltérőek. A kivitelezők munkanem szerinti csoportosítást, a tervezők geometriai alapú munkát, míg a műszaki ellenőrök az építés sorrendje szerinti csoportosítást részesítenék előnyben.

A mesterséges intelligencia alkalmazása a tervezési folyamatokban is segíthet. A Graphisoft együttműködik többek között a Budapesti Műszaki Egyetemmel, hogy a tervező szoftvereket természetes nyelven vagy gesztusokkal lehessen vezérelni. A Müncheni Műszaki Egyetemmel közösen pedig azon dolgoznak, hogy hogyan lehet egy 3D-s épületmodellt automatikusan tervdokumentációvá alakítani.

Az Apple Vision Pro prémium minőségű kevert valóság szemüvege lehetőséget nyújt a tervezői munka új szintre emelésére. A Graphisoft már összekapcsolta a BIMx alkalmazását ezzel a platformmal, így a tervezők valósághűen mutathatják be munkájukat a megbízóknak.