Donáth Anna Magyar Péter lejáratásáról írt

Donáth Anna, a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője szerint azok, akik ellenzékiként Magyar Péter lejáratásában részt vesznek, nehezítik a kormány leváltását. Közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) alelnökével szembeni alapvető szolidaritást kellene megmutatniuk.

Donáth Anna kiemelte, hogy az ellenzéki és kormánypárti politikusok is élesen bírálták Magyar Pétert, de úgy véli, hogy az ellenzék nem kerül közelebb a kormány megbuktatásához, ha csatlakoznak a jogász ellen indított "gyűlöletcunamihoz". A Momentum elnöke szerint rövidtávú gondolkodás a Magyar Péter mögött álló tömeget azzal vádolni, hogy ne a rendszer bukását akarnák. Donáth Anna Facebook-bejegyzésében fogalmazott így, és hozzátette, hogy a Tisza Párt alelnökének Európa-politikájáról és Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseiről is jogosan lehet kritikát megfogalmazni, de a "gyűlöletcunamiban, amit a Megafon rászabadított", alapvető szolidaritással tartoznak neki.

A politikus szerint borzasztó üzenetet küldenek a változást akaró tömegeknek, ha az ellenzéki szereplők nem képesek kulturáltan megvívni a politikai vitáikat. Donáth Anna úgy véli, az ellenzéki közegnek az a dolga, hogy minden erejével a kormány buktatásán dolgozzon, nem pedig hogy egyes pártok a másikat gyalázzák fizetett hirdetésekben.

A DK-közeli Nyugati Fény portálra is reagált Donáth Anna, amelyről kiderült, hogy több millió forintot költött el a Facebookon Magyar Péterről szóló, negatív hangvételű cikkek hirdetésére. A Nyugati Fény válaszában azt írták, hogy ők csupán Magyar Péter ténylegesen elhangzott kijelentéseire hívták fel a figyelmet, és a Momentum párttársainak, például Tompos Márton és Hadházy Ákos véleményét idézték, akik szerint Magyar Péter orosz propagandát terjesztett a háborúról. A portál szerint a Momentumnak párton belül kellene eldöntenie, hogy szabad-e kritizálni Magyart, vagy sem, és hogy nem lehet kettős mércét alkalmazni.

Magyar Pétert az ellenzéki oldalról több politikus is bírálta, köztük Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Toroczkai László, valamint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője.