Az abortuszellenes aktivisták beléphetnek az olasz abortuszklinikákra

Az olasz parlament elfogadta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az abortuszellenes aktivisták számára, hogy belépjenek azokba az intézményekbe, ahol a nők terhességmegszakításhoz szükséges igazolást kérhetnek.

A Giorgia Meloni vezette szélsőjobboldali kormány által előterjesztett törvénytervezet komoly ellenállásba ütközött az ellenzéki pártok részéről, akik szerint ez a lépés súlyosan sérti a nők jogait. Az ellenzék aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az aktivisták jelenléte befolyásolhatja a nőket abban a döntésben, amelyet egyébként is nehéz meghozniuk.

A törvénytervezetet kedden fogadta el az olasz parlament alsóháza, és a The Guardian információi szerint valószínűsíthető, hogy a szenátus is támogatni fogja. Az intézkedéscsomag finanszírozását az EU-s helyreállítási alap biztosítaná.

Olaszországban az abortusz 1978 óta legális, és bár Meloni kijelentette, hogy nem kíván változtatni a törvényen, az abortuszhoz való hozzáférés egyre nehezebbé válik az országban. Ennek oka, hogy a nőgyógyászok jelentős része, 63 százaléka, erkölcsi vagy vallási okokból utasítja el a terhességmegszakítást.

Antonio Tajani, az olasz miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a kormány nem tervezi az abortusz eltörlését, de fontosnak tartja, hogy ne kriminalizálják az abortusz ellenzőit. Tajani szerint a lelkiismereti szabadság mindig is fontos volt az ilyen jellegű kérdésekben, és minden egyénnek joga van saját meggyőződése szerint cselekedni.

A szavazás előtt Jacopo Coghe, a Pro Vita szóvivője, amely Olaszország legnagyobb abortuszellenes szervezete, elmondta, hogy nem tervezik a klinikákra való belépést. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a klinikáknak vissza kellene térniük eredeti funkciójukhoz, és segíteniük kellene a nőknek alternatívát találni az abortuszra.