Grúzia: Állítólagos puccskísérlet a tüntetések hátterében

A grúz állambiztonsági szolgálat szerint az ügynöktörvény ellen tüntetők erőszakos hatalomátvételre készülnek Tbilisziben. A tüntetések szervezői állítólag külföldről érkező kriptovaluta segítségével finanszírozzák akcióikat, és a színes forradalmak módszereit alkalmazzák a rendőrség megzavarására.

A grúz állambiztonság szerint a tüntetők célja az állami struktúrák összeomlása és a hatalom erőszakos megragadása. A szolgálat állítása szerint a szervezők a rendőrség demoralizálására és provokálására törekszenek, megfélemlítés, megvesztegetés és a tüntetők oldalára állítás révén. A tüntetések mögött állók a közlekedési csomópontok megbénítását, valamint a közigazgatási épületek elbarikádozását és blokkolását is tervezik.

A grúz törvényhozás május elsején második olvasatban is elfogadta az orosz mintára készült, ellentmondásos „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatot. A Grúz Álom pártja április elején jelentette be, hogy újra benyújtja a törvényt, amely szerint a külföldről pénzt elfogadó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat, vagy pénzbírsággal sújthatók.

A törvényjavaslat ellen április 15. óta tartó tüntetéseken az ellenzék és a civil szervezetek mellett a válogatott labdarúgók is részt vesznek, kifejezve ezzel nemtetszésüket a javaslattal szemben.