A családi pótlék emelésének ígérete

A családi pótlék emelését számos alkalommal kezdeményezte az ellenzék, de a kormány rendre elutasította ezeket a javaslatokat. A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter azonban ígéretet tett a juttatás megemelésére.

2010 óta 37 alkalommal terjesztett elő az ellenzék olyan törvénymódosítást vagy határozati javaslatot, amely a családi pótlék emelését célozta, de a kormány minden esetben elutasította ezeket az indítványokat, ideológiai okokra hivatkozva. A családi pótlék összege 2008 óta változatlan: egy gyermek után 12 200 forint, két gyermek esetén gyermekenként 13 300 forint, három vagy több gyermeknél pedig gyermekenként 16 ezer forint.

A családi pótlék emelésére irányuló javaslatokat általában az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága tárgyalja, ahol a kormánypárti képviselők szerint a vita lényegében a kormány és az ellenzék közötti szemléletbeli különbségekről szól. Sztojka Attila kormánypárti politikus szerint az ellenzék segélyalapú társadalom létrehozását támogatja, míg a kormánypárt a munkaalapú társadalom híve. Révész Máriusz egy 2020-as vitában azt mondta, hogy "ingyenpénz az nincs". Szabó Tímea ellenzéki képviselő válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány más területeken, például a határon túli focit és a mexikói templomok felújítását igenis támogatja.

Gregor Anikó szociológus szerint a térségbeli országokban nem szokatlan, hogy jobboldali kormányok szociáldemokrata intézkedéseket vezetnek be, mint például Lengyelországban az 500 zlotyis program. A szociológus hozzátette, hogy amíg az állam kedvezményeket ad az akkumulátorgyáraknak és az autóipari gyáraknak, addig a szociális, oktatási szektorból és a családtámogatási rendszerből hiányozni fog a pénz.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke egy debreceni beszédében kiemelte, hogy a családi pótlék összegét 2013-ban befagyasztotta a kormány, és az infláció miatt azóta értékét vesztette. Magyar Péter szerint egy teljesen új rendszerre van szükség, ahol a szociális támogatás valóban szociális alapon jut célba, és ha a Tisza Párt hatalomra kerül, azonnal a duplájára emelik és inflációkövetővé teszik a családi pótlékot.