Hszi Csin-ping látogatása és a tibeti zászló ügye

Szerda este Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra érkezik, és bár sokan nem értenek egyet a szuperhatalmi politikájával, a tibetiek helyzetére fókuszáló demonstrációkra korlátozottak az engedélyek. A Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központja a Városháza téren tart többnapos demonstrációt, de a kínai konvoj útvonalától távol.

A kínai elnök látogatása alatt a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központja a Városháza téren tart demonstrációt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tibetiek helyzetére. Hendrey Tibor, a társaság alapító elnöke szerint a magyar közvélemény tisztában van a tibeti helyzettel, és bár a demonstráció helyszínét nem sikerült a kínai konvoj útvonalára szervezni, a választott helyszín forgalmas, így sok turista és érdeklődő értesülhet az ügyről.

Hendrey kifejtette, hogy a magyarországi kínai rendőrök jelenlétét ellenzi, és hangsúlyozta, hogy a demokráciával ellentétes gyakorlatokat nem szabad importálni. Azt is hozzátette, hogy ha ő a járdán áll és felemeli a tibeti zászlót, akkor sem a kínai, sem a magyar rendőröknek nem kellene leteperniük.

A kínai beruházások és a magyar-kínai kapcsolatok erősségét említve Hendrey kritikusan szólt a magyar kormány hozzáállásáról, amely ellentmondásos a tibeti kérdésben. Emlékeztetett arra, hogy bár korábban törvényjavaslat is született a tibeti szempontok figyelembe vételére, a gyakorlatban nem ez történik, és a magyar kormányzat inkább a gazdasági megállapodásokra összpontosít.

Chemi Lhamo, a New Yorkban élő aktivista, aki Hszi látogatása miatt Budapestre érkezett, elmondta, hogy az elmúlt években könnyebb volt engedélyt szerezni kínai delegációk mentén történő tiltakozásokra. Azonban most távol lesznek a konvojtól, ami nehezíti az üzenet átadását. Párizsban a helyi csoportnak sikerült egy "Szabad Tibet" feliratú molinót kifeszíteni, de a tibeti zászlót a hatóságok nem engedték kitenni.

Lhamo a kínai elnököt diktátornak nevezte, aki véres kezekkel elnyomja a tibeti népet, és kritizálta Európa fogadtatását. Az aktivista szerint nem létezik win-win kapcsolat olyasvalakivel, aki népirtást követ el, és figyelmeztetett, hogy hamarosan a magyarok is "tankokat" fognak látni, amelyek az ENSZ-ben és az emberek között elhallgattatnak.

A magyar emberekkel kapcsolatban Lhamo pozitív benyomásokról számolt be, sokan ismerték fel a tibeti zászlót és támogatásukról biztosították az ügyet. Ugyanakkor úgy véli, hogy a döntéshozók a profitot helyezik az emberek elé.