A köztévé ismét politikai reklámot sugárzott híradóként

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nemrég büntette a köztévét, mert politikai reklámot közvetített híradós riport formájában, de úgy tűnik, ez nem volt visszatartó erő, mivel ismét hasonló eset történt.

Hiába mondta ki pár napja az NVB, hogy a köztévé április 27-i és 28-i esti híradója jogsértő módon nyíltan a Fidesznek kampányolt, a csatorna nem hagyott fel a szokással. A szerda reggeli Híradóban ismét riportként játszották be Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatójának szavazásra buzdító videóját.

A videóban Menczer Tamás arról beszél, hogy több európai ország, köztük Franciaország, Lengyelország, Csehország és a balti államok katonákat küldenének Ukrajnába, ami szerinte növeli a háború kiterjedésének veszélyét. Majd arra buzdít, hogy mindenki szavazzon a békepárti erőkre, azaz a Fideszre.

Az M1 szerdai reggeli Híradójában ezt a részt vették át egy az egyben, és bár a műsorvezető egyetlen alkalommal sem mondta ki a Fidesz nevét, az üzenet egyértelmű volt: „Magyarország békéjét csak akkor tudjuk megvédeni, ha június 9-én egy egyértelmű és határozott nemet mondunk a háborúra, és igent a békére, és igent a békepárti erőkre”. A bejátszás a Híradóban nyílt fideszes választási agitációnak minősül.

Az NVB legutóbb azért marasztalta el a köztévét, mert Vitályos Eszter kormányszóvivő és Menczer Tamás fideszes kommunikációs igazgató is lehetőséget kapott arra, hogy kamerába mondja a kormánypártok választási szlogenjét, ami politikai reklámnak minősült. Az NVB pénzbüntetést nem szabott ki, de arra kötelezte a köztévét, hogy három napon belül tegye közzé a határozat rendelkező részét az esti híradójában.

Az újabb esetben a köztévé a videó végéről levágta a kormánypártok szlogenjét, azonban a felirat formájában a képernyőn így is látható volt. Az M1 – Híradó Youtube-oldalán is közzétett videón a felvezetés 1:27-től, Menczer videója 1:53-tól látható.

Korábban az április 27. és 28. esti Híradókban szerepelt Vitályos Eszter kormányszóvivő, valamint Menczer Tamás videója hasonló módon, igaz, akkor a videó végén hallható volt a Fidesz kampányszlogenje is. Az eset kapcsán akkor a Momentum beadvánnyal fordult az NVB-hez, amely részben helyt adott az ellenzéki párt kifogásának, és megállapította, hogy a közmédia megsértette a választási eljárásból fakadó kötelezettségét, miszerint csak egyenlő feltételek mellett közölheti a jelölőszervezetek hirdetéseit.

Az NVB bírságot nem szabott ki, a további jogsértésektől azonban eltiltotta a közmédiát, amely most ennek ellenére ismét fideszes kampányvideót játszott le a Híradóban.

Az MTVA idén egyébként több mint 142 milliárdnyi közpénzből gazdálkodhat.