Történelmi mértékű a korallfehéredés Ausztrália mellett

A Nagy-korallzátony legutóbbi légi felmérése szerint a vizsgált területek 73 százalékánál a korallok kifehéredtek, ami több mint ezer faj élőhelyét fenyegeti pusztulással.

Az Ausztrália keleti partjainál húzódó Nagy-korallzátony a 2023 nyarán tapasztalt példátlan károkat szenvedett el. A tudósok szerint ez az első alkalom, hogy a Föld legnagyobb korallzátonyán mindenhol extrém mértékű fehéredés következett be, ami azt jelenti, hogy adott területen a korallok több mint 90 százaléka érintett.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a hatóságok szerint a zátonyok akár 46 százaléka rekordméretű hőterhelést szenvedhetett el a nyári hónapokban. A Greendex szerint a tengervíz túlmelegedése miatt a korallokban élő algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad fenn, ez okozza a korallfehéredést.

A korallfehéredés hosszú ideig tartó fennállása esetén a korallok elpusztulhatnak, és a helyzetet súlyosbítja a magas hőmérséklet mellett az óceánok szennyezettsége és a korallpusztító baktériumok elszaporodása.

Az elmúlt nyolc év során ötödszörre tapasztalnak korallfehéredést a Nagy-korallzátonyon. Richard Leck, az ausztrál WWF munkatársa az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a helyzet még sosem volt ennyire súlyos, és hogy a pusztulás mértéke csak hónapok múlva fog kiderülni. Az illetékes ausztrál hatóság is megerősítette, hogy további felmérésekre van szükség a fehéredés súlyosságának és mértékének felméréséhez.

Szakértők szerint sürgős intézkedésekre van szükség a korallzátonyok károsodásának csökkentéséhez. Anna Marsden, a Great Barrier Reef Foundation ügyvezető igazgatója szerint, ha nem történik megfelelő beavatkozás, “örökre elveszítjük ezeket a pótolhatatlan ökoszisztémákat”.

A Nagy-korallzátony több mint 600 féle korallnak és 1625 halfajnak ad otthont, és Ausztrália mintegy 5 milliárd ausztrál dollárt (több mint 1000 milliárd forintot) fordított a vízminőség javítására.