Columbia Egyetem főépületének elfoglalása

Több száz tüntető foglalta el a Columbia Egyetem főépületét, ahol elbarikádozták magukat, és palesztinpárti transzparensekkel, valamint zászlókkal hívták fel magukra a figyelmet.

A Columbia Egyetem főépületét kedden hajnalban több száz tüntető foglalta el, akik a helyszínen barikádokat emeltek, és az ablakokból "Intifáda" feliratú transzparenseket függesztettek ki, valamint palesztin zászlót helyeztek el. Az épületfoglalásra azután került sor, hogy a tüntetők nem hagyták el a táborukat az egyetem vezetésének felszólítására. A tüntetők, akik magukat a Columbia közösségének autonóm csoportjának nevezik, követelik az Izraellel való kapcsolatok megszakítását, a pénzügyi átláthatóságot, és büntetlenséget saját maguk számára.

Az egyetem válaszként értesítette a diáktüntetőket a hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről, de lehetőséget adott nekik a félév befejezésére, amennyiben betartják az intézmény szabályzatát. A Columbia Egyetem, mint magánintézmény, csak az egyetem vezetésének kérésére avatkozhat be a New York város rendőrsége, amire hétfő kora délelőttig nem került sor.

A tüntetések hatására az egyetemi biztonsági személyzet szigorú beléptetési szabályokat vezetett be, amelyek értelmében csak az ott lakó diákok és alkalmazottak léphetnek be a területre. Az Egyesült Államok keleti partján található Yale Egyetemen a rendőrség körbekerítette a tüntetők sátortáborát, és felszólította őket a távozásra, fenyegetve őket letartóztatással, amennyiben nem tesznek eleget az utasításnak. Az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i kampuszán is letartóztatások történtek, miután a tüntetők nem hagyták el a tiltott gyülekezés helyszínét a vezetés által megszabott határidőre.

A texasi Austinban a rendőrség könnygázt is bevetett a Texasi Egyetem főépülete felé haladó tüntetők ellen, és többeket őrizetbe vett. Hasonlóan, az Utahi Egyetemen is őrizetbe vettek több személyt, miután az egyetemi vezetés felszólította őket a távozásra. Az egyetemi megmozdulások az Egyesült Államok számos más intézményében is folytatódtak, például Kaliforniában, a Virginiai Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol az intézmény vezetése tárgyalásokat folytat az Izrael ellen tüntető csoportokkal.

Az Egyesült Államokban mintegy 200 intézményen indultak palesztinpárti tüntetések, és a vasárnapi statisztikák szerint már 900 őrizetbe vétel történt.