Puhl Sándor és a harc a Covid-19 ellen

Puhl Sándor, aki négyszer is a világ legjobb futballbírájának választották, 65 éves korában, 2021. május 20-án hunyt el a koronavírus következtében. Egy korábbi súlyos betegség után félt beoltatni magát, barátja szerint ezért győzte le őt a Covid.

Puhl Sándor neve összeforrt a magyar futballal, és a sportág nemzetközi szinten való képviseletével. Egy Vasas–Csepel bajnoki mérkőzéssel kezdte pályafutását, és egészen a 1994-es világbajnokság döntőjéig jutott. A magyar futball hanyatlása idején is ő volt az, aki a sportág jó hírnevét cipelte, és szakkommentátorként, sportvezetőként is aktív szerepet vállalt.

Szilágyi Sándor, aki öt évig volt Puhl Sándor partjelzője, és szinte naponta találkoztak, mély barátságot ápolt vele. Szilágyi mesélt arról, hogy milyen büszke volt, amikor együtt dolgozhattak, például a '92-es Európa-bajnokságon vagy a Juventus–Dortmund UEFA-kupa-döntőn.

A barátságuk során több emlékezetes kaland is érte őket, mint például egy bukaresti vb-selejtező, ahol a román szurkolók nem fogadták kitörő örömmel a magyar bírókat. A mérkőzés több mint negyedórás késéssel kezdődött, és a románok 2-1-re nyertek, annak ellenére, hogy Szilágyi lest jelzett egy gólszerzésnél.

Puhl Sándor a Sport TV szakkommentátora volt, ahol markáns véleményeket fogalmazott meg. Az utolsó éveiben már látható volt az arcán egy korábbi súlyos betegség következménye, amely során Németországban idegszálakat vágtak el az arcánál. Ez nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviselte.

A Covid-járvány idején az orvosok oltásra biztatták, de ő nem merte megtenni, mivel veszélyforrásként tekintett a vakcinára. Szilágyi szerint nem tudni, hogy élne-e még, ha beoltatja magát. Amikor kórházba került, barátai már sejtették, hogy nagy a baj, és Szilágyi sajnálattal emlékezett vissza, hogy nem búcsúzhatott el tőle.