Görögországban az egyiptomi munkásokat várják

Görögország több ezer egyiptomi munkást fogad be, hogy enyhítse a mezőgazdasági szektor munkaerőhiányát, és elősegítse a legális migrációt, miközben az illegális bevándorlás ellen is küzdenek.

Görögország a nyáron megkezdi az egyiptomi mezőgazdasági munkások beengedését, hogy ideiglenesen segítsék az ország termelését a munkaerőhiány csökkentése érdekében kötött görög-egyiptomi megállapodás alapján. A megállapodás célja az illegális migráció felszámolása és a legális migráció elősegítése.

A görög gazdaság az előrejelzések szerint idén mintegy 3 százalékos növekedést produkál majd, ami jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát. A fenntartható növekedés érdekében azonban Görögországnak szüksége van több tízezer munkavállalóra különböző ágazatokban, mint például a mezőgazdaság, a turizmus és az építőipar.

A munkaerőhiány enyhítésére Görögország körülbelül 5000 egyiptomi mezőgazdasági idénymunkást fog alkalmazni egy 2022-ben aláírt egyezménynek köszönhetően, és terveik szerint a későbbiekben a görög építőiparra és a turisztikai szektorra is kiterjesztenék az együttműködést.

Az illegális migráció megállítása érdekében Görögország az Európai Bizottságtól kért támogatást, hogy új megállapodást kössön Egyiptommal az afrikai arab országból érkezett illegális bevándorlók hazaszállításáról. Egyiptom fontos szerepet játszik a migráció megfékezésében, és nemzetközi elismerést érdemel, mivel 2016 óta nagyrészt megállította a Földközi-tenger északi partjairól Európába induló bevándorlókat.

Az Európai Unió egy majdnem 7 és fél milliárd eurós finanszírozási csomagot jelentett be, amelyet több ütemben Egyiptom részére folyósítanak majd az illegális migráció megfékezésében betöltött szerepéért. A megállapodás 5 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásról, 1,8 milliárd euró értékben történő beruházásokról és 600 millió eurós támogatásról szól a következő három év alatt.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és más európai vezetők is Kairóba látogattak, hogy „stratégiai partnerséggé” emeljék az EU és Egyiptom közötti kapcsolatokat. Azonban nem mindenki fogadta pozitívan az Egyiptomnak szánt pénzügyi segítséget, jogvédő csoportok bírálták az Abd el-Fattáh el-Szíszi elnöknek nyújtott nyugati támogatást.