Vitézy: Budapest pont ugyanott tart, mint öt éve, amikor Tarlós leköszönt

Vitézy Dávid, főpolgármester-jelölt, reagált Karácsony Gergely legutóbbi Telex-interjújára, kritizálva a főpolgármester több témában tett kijelentéseit, és azt állította, hogy a városvezetés nem haladt előre a korábbi ciklushoz képest.

Karácsony Gergely a pesti fonódó villamoshálózat kapcsán említette, hogy ez egy hosszú távú jövőkép, és az időarányosan megvalósítható részek nagy százalékát már meg is valósították. Ezzel szemben Vitézy Dávid szerint a Karácsony vezette városvezetés az egész ciklus alatt nem hajtott végre semmilyen lépést ebben az ügyben, még a tervezésre vonatkozó közbeszerzést sem írták ki, és a projekt jelenleg is ott tart, ahol tíz évvel ezelőtt abbamaradt.

Vitézy Dávid szavai szerint a projekt pontosan ugyanott tart, ahol ő tíz éve abbahagyta, amiből 5 évnyi csúszásért Tarlós a felelős, és Karácsony Gergely sem tett semmit a megvalósítás érdekében.

A rakpart és az autóforgalom témájában Karácsony azt nyilatkozta, hogy a tervezési folyamat a végéhez közeledik. Vitézy ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez az állapot már öt évvel ezelőtt is így volt, amikor Tarlós István a ciklus végén állította, hogy a tervezés hamarosan befejeződik. A tervpályázat 2015-ben zárult le, és 2019-re a tervezés gyakorlatilag kész volt, azonban azóta nem történt évekig semmi, majd Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampánya miatt a projekt évekig állt, és az addig elkészült tervcsomagot kidobták.

Karácsony Gergely 2022-ben egy interjúban még azt mondta, hogy a pesti alsó rakpart Lánchídtól délre eső része teljesen autómentes lesz, de mostanra úgy tűnik, hogy a főpolgármester visszatért a Tarlós-féle eredeti koncepcióhoz, amely nem zárja ki az autóforgalmat. Vitézy szerint ez azt jelenti, hogy évek óta tartó időhúzás után végül nem történt változás a helyzetben.

Ezekből Vitézy Dávid azt a következtetést vonja le, hogy Budapest pontosan ugyanott tart, mint öt éve, amikor Tarlós leköszönt. Ugyanakkor a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint Karácsony Gergely magabiztosan vezet a főpolgármester-jelöltek versenyében. A kutatás alapján az összes megkérdezettnél 46 százalékon áll, míg Vitézy Dávid 23, Szentkirályi Alexandra 19 százalékot kapna. A felmérés szerint Karácsony akkor is győzne, ha két kihívója közül valamelyik visszalépne a másik javára. Szentkirályi Alexandra kiszállása esetén Karácsony 47, Vitézy 36 százalékra számíthatna, míg Vitézy hátlépésével a főpolgármester támogatottsága 53 százalékra nőne, Szentkirályi pedig 25 százalékra erősödne.

Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy nem ő "ment le kutyába", hanem a városvezetés nem mutat előrelépést a korábbi ciklushoz képest. A főpolgármester-jelölt egy friss videóban üzent Karácsony Gergelynek, hangsúlyozva, hogy ha ő lesz a főpolgármester, nem lesz járatritkítási csomag, és arra kérte Karácsonyt és Szentkirályi Alexandrát, hogy csatlakozzanak ehhez az ígérethez. Vitézy szerint Karácsony Gergely valószínűleg egyre rosszabbul áll a fővárosi adófizetők pénzén folyamatosan megrendelt közvélemény-kutatásaiban, ezért beszél megállás nélkül róla a kampány finisében.

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a főpolgármester és a politikailag korrekt szövetségesei a BKV-n tapasztalható rendészeti problémákat nem kezelik megfelelően, és Karácsony Gergely a hajléktalanok polkorrekt megnevezését keresi, miközben a valós problémák, mint az alkoholbeteg, drogfüggő vagy mentális betegségekkel küzdő emberek által okozott rendzavarások, továbbra is fennállnak. Ungár szerint a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, és a főpolgármesternek a BKK rendészet által kezelhető problémák okai ellen kellene érdemben tennie, nem pedig politikai korrektség mögé bújni.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, új gúnynevet talált ki Karácsony Gergelynek, és Facebook-Reels bejegyzésében kritizálta a főpolgármestert, amiért szerinte "teljesen hülyének nézi a budapestieket". Szentkirályi szerint Karácsony 2019-ben bekamuzott rengeteg ígéretet, és most azzal védekezik, hogy azokat nem is erre a ciklusra tette. A bejegyzésében arra is utal, hogy Karácsony Gergely iskolai időszakában is hasonlóan halogatott lehetett.

Vitézy Dávid kampányának egyik legújabb eleme, hogy 24 óra alatt bejárja mind a 23 budapesti kerületet, ezzel is jelezve, hogy a város minden részével foglalkozni kíván. A jelölt a Facebook oldalán jelentette be, hogy 22-én tömegközlekedési eszközökkel – busz, villamos, hév és rév – fogja megtenni ezt a maratoni körutat. Karácsony Gergely a Telex választási műsorában azt nyilatkozta, hogy nem zárkózik el attól, hogy Vitézy Dávidot felkérje helyettesének, de ahhoz, hogy a csapata része legyen, több alázatot kéne mutatnia, mint amennyit most Vitézy felmutat.