Orosz megrendelésre végzett szabotázsakciók Lengyelországban

Lengyelországban az utóbbi időben több jelentős károkat okozó tűzeset történt, amelyek ügyében jelenleg nemzetközi nyomozás zajlik, és a hatóságok kilenc személyt gyanúsítanak orosz megrendelésre végzett szabotázsakciók elkövetésével.

Donald Tusk lengyel kormányfő a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban beszélt arról, hogy a hét folyamán tájékoztatást ad a lengyelországi orosz befolyás vizsgálatáról és az ehhez kapcsolódó szabotázsakciókról, valamint provokációkról. Tusk megerősítette, hogy kedden ismerteti a lengyelországi orosz és fehérorosz befolyást vizsgáló bizottság létrehozásának tervét.

A kormányfő szerint a szabotázsakciók ügye "nagyon komoly", és több európai országot is érint, köztük Lengyelországot, Lettországot és Litvániát. Svédországból is érkeztek jelzések, hogy bizonyos "furcsa események" szabotázsakciók eredményei lehetnek.

Tusk tájékoztatása szerint jelenleg kilenc személy van előzetes letartóztatásban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az orosz titkosszolgálatok utasítására vettek részt lengyelországi szabotázsakciókban. Az érintettek ukrán, orosz, fehérorosz és lengyel állampolgárok, akiket bántalmazással, gyújtogatással és gyújtogatási kísérletekkel gyanúsítanak.

A lengyel hatóságok együttműködve a szövetséges országokkal, például egy wroclawi festékgyártó üzem felgyújtási kísérletét hiúsították meg, amely mögött az orosz hírszerzés állt. Litvániában az IKEA cég egyik raktárának felgyújtását is megemlítette Tusk, hozzátéve, hogy a litvániai letartóztatottaknak köze lehet más lengyelországi gyújtogatásokhoz is. A további helyszíneket azonban a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem nevezte meg.

Az utóbbi időben Lengyelországban több tűzeset is történt, amelyek jelentős károkat okoztak. Május 10-én Siemianowice Slaskie városában egy hulladéktároló gyulladt ki, a tűzoltás nyolc napig tartott. Május 12-én Varsóban egy vásárcsarnok nagyrészt leégett, ahol vietnami és lengyel kiskereskedők béreltek boltokat, és ugyanazon a napon a főváros más helyein is jelentettek nagyobb tűzeseteket. A hatóságok szerint a nyomozás folyamatban van, és egyelőre nem állapítható meg, hogy külföldi titkosszolgálatok állnak-e az események mögött.

A hónap elején Donald Tusk bejelentette, hogy Moszkva destabilizáló tevékenysége nyomán megerősíti a lengyel hírszerző szolgálatokat, és bejelentette, hogy Lengyelország további 100 millió złotyt (nagyjából 9,7 milliárd forintot) fordít a polgári és katonai kémelhárításra.

Április közepén tartóztattak le egy férfit, aki a vád szerint együttműködésre készült az orosz hírszerzéssel egy Volodimir Zelenszkij elleni merénylet miatt. Őrizetbe vettek egy belarusz állampolgárt is, akit azzal gyanúsítanak, hogy támogatta a Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető közeli barátja és szövetségese ellen Vilniusban elkövetett márciusi támadást. Ezzel a támadással összefüggésben két lengyelt is letartóztattak.

Május elején poloskákat találtak egy olyan teremben, ahol a lengyel kormánytagok készültek összeülni. Az eszközöket az ülés előtt, a terem átfésülésekor találták meg, egyelőre nem tudni, kik helyezték el őket.