Noel Quinn, a HSBC vezérigazgatója váratlanul távozik

A HSBC bejelentette Noel Quinn vezérigazgató váratlan visszavonulását, aki öt évig állt a bank élén és számos eszközértékesítést irányított világszerte.

A bank, mely főként Ázsiában tevékenykedik, már elkezdte az utód keresését, és a Reuters információi szerint Georges Elhedery pénzügyi igazgató lehet a legesélyesebb belső jelölt a vezetői pozícióra.

Quinn, aki 62 éves, jelentős szerepet játszott a bank nyereségének helyreállításában, többek között azáltal, hogy megszabadult a nem megfelelően teljesítő üzletágaktól. Ezek közé tartozott az amerikai és franciaországi lakossági banki üzletágak, a teljes kanadai leányvállalat, valamint az argentin és egyéb kisebb piacokon működő egységek.

Quinn a vezérigazgatói poszton marad, amíg az utódja át nem veszi a stafétát, és hozzájárult, hogy a 2025. április 30-án lejáró 12 hónapos felmondási ideje alatt segítse az átmeneti időszakot. Mark Tucker, a HSBC elnöke szerint a bank célja, hogy az év második felére befejeződjön Quinn utódlásának folyamata.

Quinn 1987-ben csatlakozott a HSBC-hez, és 2020 márciusában nevezték ki vezérigazgatónak, miután elődje váratlanul távozott a pozícióból. Kulcsfontosságú szerepet töltött be a koronavírus-járvány alatt és után, valamint a bank számára létfontosságú kínai piacot érintő geopolitikai feszültségek kezelésében, ahol Hongkong a HSBC legnagyobb piaca.

A HSBC a március végével zárult negyedévben 12,7 milliárd dolláros adózás előtti nyereséget jelentett, ami kis mértékben meghaladja az előrejelzéseket, de alacsonyabb az egy évvel korábbi 12,9 milliárd dollárnál. A költségek növekedése az ázsiai terjeszkedés miatt jelent meg. A bank továbbá bejelentette, hogy a februárban bejelentett 2 milliárd dolláros részvényvásárláson felül további 3 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket.

(A cikk nem tartalmazza az "article-9" azonosítójú hírre vonatkozó információkat, mivel azok nem kapcsolódnak a HSBC-hez vagy Noel Quinnhez.)