Kilenc embert gyanúsítanak orosz szabotázsakcióval Lengyelországban

Az előző nap legfontosabb eseményeiről szóló jelentések szerint kilenc személyt gyanúsítanak orosz szabotázsakcióval Lengyelországban.

A lengyel hatóságok kilenc személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy orosz szabotázsakciókat terveztek vagy hajtottak végre az országban. Az eset részleteiről egyelőre nem áll rendelkezésre több információ. Az ügy kapcsán a lengyel biztonsági szolgálatok fokozott figyelmet fordítanak a nemzetbiztonsági kockázatokra, és szorosan nyomon követik a helyzet alakulását.

Ezzel párhuzamosan az Orosz Föderáció további lépéseket tesz Ukrajna általuk megszállt területein. A Novaja Gazetta Europe tanulmánya szerint összesen 13 ezer lakást és házat tituláltak gazdátlannak, és állami tulajdonúvá kívánják tenni őket azokon a területeken, melyeket Ukrajnától elkoboztak. A közel 13.3 ezer tulajdon nélküli ingatlant az elmúlt három évben azonosították, köztük közel a felét 2024-ben.

A Meduza cikke szerint főként azokat az ingatlanokat vélték gazdátlannak, amelynek tulajdonosai a háború elől elmenekültek. A kinevezett hatóságok korábban azt ígérték, hogy csak azoknak az ingatlanjait jelölik meg, akik 2014 óta távoztak és nem kívánnak hazatérni. Ennek ellenére a lakatlannak vélt lakások és házak 77,5 százaléka a nemrég megszállt területeken található.

Az elhagyott lakhelyek számában Mariupol, Melitopol és Szvatovo jár az élen, melyeket 2022 tavaszán foglaltak el az orosz csapatok. A felmérés szerint gyakran a központi kerületekben lévő lakásokat részesítik előnyben. A tanulmány szerint amennyiben a tulajdonosok az ingatlanukban laknak, valamint fizetik a közüzemi számlákat és bejegyzik az otthonukat az oroszországi egységes állami ingatlan-nyilvántartásba (USRN), akkor megtarthatják tulajdonjogukat.