A Wegovy elhízás elleni gyógyszer mellékhatásai és előnyei

Az elhízás elleni gyógyszerek közül kiemelkedő a Wegovy, amely a GLP-1-készítmények csoportjába tartozik és amelynek hosszútávú hatásait a tudósok most vizsgálták meg. A Novo Nordisk által finanszírozott legújabb tanulmány eredményei szerint a gyógyszer jelentős testsúlycsökkenést eredményezett, de a mellékhatások miatt a résztvevők jelentős része abbahagyta a szedését.

Az elhízás elleni gyógyszerek, különösen a GLP-1-készítmények, amelyeket eredetileg a diabétesz kezelésére fejlesztettek ki, az utóbbi években váltak rendkívül népszerűvé. A Wegovy, amelyet a Novo Nordisk gyárt, az egyik legismertebb változat, és a tudósok most szeretnék jobban megérteni a hosszútávú hatásait. A tanulmányban 17 600, 45 évesnél idősebb, szív- és érrendszeri betegségek kockázati csoportjába tartozó, elhízott vagy túlsúlyos felnőttet vizsgáltak 2018 és 2021 között, több országban.

A kutatás során a Wegovy fő összetevőjét, a szemaglutidot szedő alanyok 65 héten át folyamatosan fogytak, és a testsúlycsökkenés négy éven át megfigyelhető volt, átlagosan 10 százalékos testsúlycsökkenést értek el. Azonban a vizsgálatokat a résztvevők 17 százaléka hagyta abba a mellékhatások, mint hányás, émelygés, hasmenés és székrekedés miatt, amelyek leginkább a szedés kezdeti hónapjaiban jelentkeztek. A placebót szedők esetében ez az arány 8 százalék volt.

A gyógyszernek azonban pozitív hatása is volt: 20 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, beleértve a szívinfarktust, a stroke-ot és a szívproblémából eredő halált. Így a Wegovy bizonyos területeken rendkívül jó hatásokat mutatott, de a mellékhatásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.