Zelenszkij: Ukrajna NATO-csatlakozása az orosz invázió legyőzése után

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna csak az orosz invázió teljes legyőzése után csatlakozhat a NATO-hoz. A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg Kijevben hangsúlyozta az ukrán integráció fontosságát és a szövetséghez való közeledés folyamatban lévő munkálatait.

Volodimir Zelenszkij elnök a kijevi Nemzetvédelmi Egyetemen tartott egy kérdés-felelet alapú ülésen jelentette be, hogy Ukrajna csak azután fog a NATO-hoz csatlakozni, ha sikerül legyőzniük Oroszországot. Az eseményen részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki beszédében kiemelte, hogy egy ország NATO-tagságához minden tagállam egyetértése szükséges. Stoltenberg megjegyezte, hogy bár még nem született meg az egyetértés Ukrajna tagságát illetően, a szövetség aktívan dolgozik ezen a kérdésen.

A főtitkár hozzátette, hogy a NATO-tagság jelentős munkát igényel, és arra törekednek, hogy Ukrajnát lehetőleg legjobban integrálják a szervezetbe. Zelenszkij reményét fejezte ki afelől, hogy Ukrajna győzelme Oroszországgal szemben elősegítheti a NATO-tagállamok közötti teljes megállapodást.

Az ukrán elnök köszönetet mondott a nyugati partnereknek az Ukrajnának biztosított modern légvédelmi rendszerekért és más katonai felszerelésekért. Rámutatott arra is, hogy az ukrán erők továbbra is komoly fenyegetésekkel néznek szembe a frontvonalon és aggasztó az utánpótlás hiánya a csapatoknál.

Zelenszkij optimizmusát fejezte ki abban is, hogy Ukrajna hamarosan modern katonai repülőgépekkel fog rendelkezni, amelyek fontos részei lesznek a védelmi rendszerüknek. Az elnök szerint a háború egyik oka az, hogy Ukrajna előtte nem lett a NATO tagja, és hangsúlyozta, hogy a szövetségi tagságát illetően „senki sem fogja felvetni a NATO-val való kompatibilitás és az ukrán hadsereg színvonalának kérdését”.

Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes a Deutsche Welle (DW) német műsorszolgáltatónak adott interjúban kijelentette, hogy Ukrajna nem fogja erővel hazatérésre kényszeríteni külföldről a hadköteles korú ukrán férfiakat. A tisztségviselő biztosított afelől, a hadkötelesek adatainak egyeztetése az illetékes területi hadkiegészítő és szociális központtal nem jelenti azt, hogy automatikusan a frontra küldik őket szolgálatra.

Azt is közölte, hogy májusban Ukrajnába látogat Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa, hogy megvitassa az ukrán hatóságokkal a külföldön élő ukránok további jogi státusának kérdését, hiszen az EU jelenlegi ideiglenes védelmi mechanizmusa 2025 márciusáig van érvényben. „Ezért addig nem lesz semmilyen korlátozás, nemre és korra tekintet nélkül, egyetlen ukrán állampolgárral szemben sem, és nem kényszerítik őket visszatérésre egy háborúban álló országba. Háborús kérdésekben viszont nincsenek kellemes megoldások, és ne felejtsük el, hogy a háború még tart” – jegyezte meg Sztefanyisina.