Folyómederben halad tovább a NASA marsjárója, a Curiosity

A NASA munkatársai döntöttek, és a Curiosity marsjáró egy egykori folyómeder mentén folytatja felfedező útját a vörös bolygón. A Perseverance elődje, a Curiosity 2012 óta kutatja a Marsot, és már 31 kilométert tett meg a felszínén.

A Curiosity marsjáró az elmúlt hónapokban a Gediz Vallis nevű, földi folyómedrekhez hasonlóan kígyózó mélyedésben haladt. A NASA JPL csapatának, amely a rover irányításáért felelős, csak néhány órányi ideje volt eldönteni, hogy folytassák-e az utat a folyómederben, vagy megmásszák a mellette húzódó Pinnacle Ridge nevű déli partfalat, remélve, hogy további érdekes sziklákat találnak.

A szakemberek végül úgy döntöttek, hogy a Curiosity a folyómederben halad tovább. A rover vegyi elemzéseket végez a talajon, mielőtt újra útnak indulna. Ezek az adatok felbecsülhetetlen értékűek a tudomány számára, hiszen a Curiosity által felderített táj arra utal, hogy a Mars felszínét egykor folyók szabdalták.

Benjamin Cardenas, a Pennsylvania Egyetem geológia professzora szerint a Mars felszíne nem egy időben megfagyott táj, hanem egy aktív geológiai történelem lenyomata. Abigail Fraeman, a NASA JPL munkatársa hozzátette, hogy izgalmasak az ilyen műveletek, amikor reggel érkeznek, és egy teljesen új marsi tájképet kapnak, majd gyorsan kell dönteniük a további útvonalról.