Tiszaburai önkormányzati választás: rekordszámú jelölt

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszaburán összesen 51 egyéni listás képviselőjelölt indul a hat képviselői helyért az önkormányzati választáson. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján ez a szám rekordnak számít a tízezer lakos alatti települések között.

A választásokon a választópolgárok annyi szavazattal rendelkeznek, ahány képviselőt kell megválasztaniuk. A jelöltek megválasztása június 9-én történik.

A www.valasztas.hu oldalon közzétett információk szerint Tiszabura mellett más településeken is élénk a verseny a képviselői helyekért. Heves megyében, Halmajugrán 46 jelölt verseng a hat képviselői helyért, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagykállón 42 jelölt indul a nyolc képviselői helyért. Érdekes módon, Heves megye az autólopások tekintetében is kiemelkedik, hiszen a rendőrség által közölt statisztikák szerint a megyében 100 ezer lakosra 29 autólopást regisztráltak, ami az országos rangsorban a második helyet jelenti.

További települések, ahol magas a jelöltek száma: Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36, Kázsmárkon és Nyírmadán pedig 35-35 jelölt áll színre.

Összességében 26 olyan település van az országban, ahol 30 vagy annál több jelölt méretteti meg magát az önkormányzati választásokon. Öt évvel ezelőtt a legtöbb, 49 egyéni listás jelölt a Békés megyei Kunágotán indult. Az autólopások és feltörések terén azonban Jász-Nagykun-Szolnok megye is érintett, ahol az önkormányzati választások rekordszámú jelöltjei indulnak, ugyanis itt 100 ezer lakosra 22 autólopást jegyeztek, ami az országos lista harmadik helyét jelenti.