Sony fenyegető levelet küldött a mesterséges intelligencia cégeknek

A Sony Music Group figyelmeztető levelet küldött 700 technológiai vállalatnak és zenei streaming szolgáltatónak, amelyben arra szólították fel őket, hogy ne használják fel jogtalanul a cég tartalmait.

A levélben a Sony arra kérte a címzetteket, hogy számoljanak be arról, mely felvételeket használták fel mesterséges intelligencia betanításához, és hogy azokat hogyan szerezték meg. A cég "okuk van feltételezni" kifejezéssel jelezte, hogy a címzettek már elkövethették az illetéktelen felhasználást. Emellett határidőt is szabtak a válaszadásra, hangsúlyozva, hogy minden lehetséges eszközt bevetnek szerzői jogaik védelmében.

A mesterséges intelligencia betanítása jelentős mennyiségű digitális tartalmat igényel, és a felhasznált tartalom jogi státusza gyakran szürke zónába esik, mivel nem könnyű közvetlenül beazonosítani és bizonyítani az illetéktelen felhasználást.

A Sony lépése nem egyedi, korábban már több cég és szervezet, köztük képszolgáltatók, írók és a The New York Times is hasonló jogi lépéseket tett a szerzői jogok megsértése miatt. A Sony Music Group olyan neves előadók felvételeit tartalmazza, mint az AC/DC, Annihilator, Beatles, BTS, Bob Dylan, Ol' Dirty Bastard, Stevie Wonder, Amy Winehouse és Michael Jackson. A zeneipart közben alaposan megváltoztatta a mesterséges intelligencia által generált zene és a deep fake énekesek megjelenése.