Laposföld-hívő hivatalvezető kerülhet az új szlovák közmédia élére

Szlovákiában a közmédia átalakítása zajlik, és a kulturális minisztérium főtitkára, Lukáš Machala lehet az új Szlovák Televízió és Rádió (STVR) vezetője, bár ő ezt cáfolta a köztévén.

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) átalakítása után létrejövő STVR élére Machala kerülhet, aki a Reportéri című műsorban arról beszélt, hogy a jövőben a laposföld-hívőknek is teret kellene adni a közmédiában. Ezt a nézetét egy olyan beszélgetés során fejtette ki, amelyben a hírek kiegyensúlyozottságáról és a közszolgálatiságról kérdezték.

Machala a műsorban megkérdőjelezte, hogy tudományosan megalapozott-e a Föld gömbölyű volta, amikor a műsorvezető, Peter Žatko felvetette, miért kellene helyet adni a tudományosan megalapozatlan összeesküvés-elméleteknek.

A kulturális miniszter jobbkezeként ismert Machala korábban terjesztett már cáfolható álhíreket és összeesküvés-elméleteket a saját Facebook-oldalán. Ilyen volt például az az állítás, hogy a gyógyszerlobbi laboratóriumokban hozta létre és engedte szabadon az AIDS-t, a madár- és sertésinfluenzát, az ebolát és a koronavírust.

Robert Fico, aki októberben negyedszerre is kormányt alakított, szintén gyors változásokat hajtott végre, amelyek között szerepelt az ukrajnai katonai segélyek berekesztésének bejelentése, a menedékkérők visszatoloncolása, a civil szervezetekkel való leszámolás, a kritikus sajtó kizárása a kormányülésekről, valamint a korrupció enyhébb büntetésének bejelentése és a speciális ügyészség felszámolása.