Az elmúlt 40 év legerősebb földrengése rázta meg Nápolyt

Hétfőn este nyolc óra után tíz perccel 4,4-es erősségű földrengés érte a dél-olaszországi Nápolyt és a Campi Flegrei vulkáni területet, amely pánikot váltott ki az emberek körében és az elmúlt negyven év legerősebb földmozgása volt a térségben.

Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) tájékoztatása szerint a földrengés központja a Campi Flegrei vulkáni terület térségében helyezkedett el, azonban az INGV szerint a rengés 3 kilométeres mélységben következett be, ellentétben az eredeti jelentések 10 kilométeres mélységével. Az amerikai földtani intézet (USGS) azonban valamivel gyengébb, 4,1-es erősségűre becsülte a földmozgást.

A rengést nem csak Nápolyban, hanem a környező településeken is érzékelték a lakosok, sajtójelentések alapján. Pozzuoli városában, amely az epicentrumnak számít, és a nagyjából 20 kilométerre fekvő Nápoly városában is enyhe károkat okozott.

Jelenleg nincsenek jelentések nagyobb károkról vagy sérülésekről, de a lakosság jelentős része megijedt, és az utcákra menekült. Megrepedt falakról és leomló párkányokról érkeztek jelentések, amelyeket az olasz tűzoltóság szóvivője is megerősített.

A tűzoltóság több bejelentést is kapott a házak falain keletkezett repedésekről és leomló vakolatdarabokról. A mentőegységek a bejelentések után megkezdték a károk felmérését.

A Corriere del Mezzogiorno helyi lapnak nyilatkozó lakosok szerint különösen az epicentrum közelében lévő épületek inogtak meg. A földrengést több kisebb földmozgás előzte meg, amelyek szintén érzékelhetőek voltak a térségben, és részei voltak egy jelenleg is tartó „szeizmikus viharnak”, amelynek során 48 óra alatt több mint egy tucat 2,0 erősség feletti esemény történt.

A Campi Flegrei térségében legutóbbi jelentős földrengést tavaly szeptemberben rögzítették, amelynek erőssége 4,2 volt, azonban az INGV 2024 áprilisában 1252 földrengést regisztrált a térségben, a legtöbb ereje azonban nem érte el az 1,0-át.

A szupervulkán utolsó nagyobb kitörése 1538-ban volt, amelynek következtében egy új öböl keletkezett a dél-olasz partvidéken. Az INGV 2022 óta a szeizmikus aktivitás növekedését észlelte, ami több vulkanológus szerint is gázok, vagy a felszín alatti magma felgyülemlését jelezheti.

A vulkán körülbelül 50 kilométerre fekszik a Vezúvtól, és hajlamos a bradyseismként ismert jelenségre, amelynek során a felszín alatti nyomás hatására a talaj megemelkedik, illetve megsüllyed. Az utolsó nagyobb ciklus 1984-ben volt, de több vulkanológus is arról beszélt a CNN-nek, hogy a térségben a jelenség újabb ciklusát éli meg.

Az olasz katasztrófavédelem szerint több mint félmillió ember él a Campi Flegrei közvetlen szomszédságában lévő vörös zónában, a szervezet munkatársai pedig épp az idén láttak neki a terület kiürítéséről szóló terv átdolgozásának.