Akár nyolc szavazólapot is kaphatnak a választópolgárok június 9-én

A választópolgárok június 9-én egytől ötig terjedő számú szavazólapon adhatják le voksukat a helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek és az európai parlamenti (EP-) képviselők választásán. A nemzetiségi választásra regisztráltak akár további három szavazólapot is kaphatnak.

Azok, akik külföldön tartózkodnak és a külképviseleti névjegyzékbe kerültek, vagy nem a bejelentett tartózkodási helyükre jelentkeztek át, csak egy szavazólapot kapnak, mivel az önkormányzati választáson nem szavazhatnak külképviseleten vagy a bejelentett tartózkodási helyüktől eltérő helyen.

Két szavazólapot a megyei jogú városokban élő, de az EP-választás névjegyzékébe nem felvett uniós állampolgárok, valamint a menekültként elismertek és a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők kapnak, akik így csak a polgármesterre és a közgyűlés tagjaira szavazhatnak.

Három szavazólapot a megyei jogú városokban élő magyar állampolgárok vehetnek kézhez, akik a polgármesterre, a városi közgyűlés tagjaira és az EP-listára is voksolhatnak.

A nem megyei jogú városokban élők négy szavazólapot kapnak, amelyekkel a polgármesterre, a képviselő-testület tagjaira, a vármegyei listára és az EP-listára is szavazhatnak.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listán a képviselő-testület tagjainak számával megegyező számú jelöltre lehet szavazni. A tízezernél több lakosú településeken a vegyes választási rendszerben az egyéni választókerületi jelöltre és a kompenzációs listán a jelölőszervezetek között szétosztandó töredékszavazatokra lehet voksolni.

A legtöbb szavazólapot a fővárosban élők kapják, akik a kerületi polgármesterre, a képviselő-testület tagjaira, a főpolgármesterre, a fővárosi listákra és az EP-listákra is szavazhatnak.

A nemzetiségi választásra névjegyzékbe vett választók a települési, vármegyei, fővárosi és országos nemzetiségi önkormányzatokat is megválaszthatják. Ahol a települési, területi és országos nemzetiségi választást is megrendezik, ott további három szavazólapot kapnak a választópolgárok. Például Budapesten a német és roma nemzetiségi választók nyolc szavazólapot vehetnek kézhez.