Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az EIB-től

Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), hogy finanszírozza a lengyel-francia műholdprogramot, amely az európai légvédelmi projekt részét képezi – jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő.

Donald Tusk Varsóban tartott sajtókonferenciáján, Nadia Calvino EIB-elnökkel közösen bejelentette, hogy a hitel segítségével előrelépnek a lengyelországi és az európai vaskupola létesítésének tervében, amelynek a műholdrendszerek és a felderítő rendszerek elválaszthatatlan részét képezik. Tusk kiemelte, hogy a hitel előnyös feltételekkel jön, és azokat a beruházásokat célozza, amelyek civil feladatokat is ellátnak, de egyben védelmi és biztonsági célokat is szolgálnak.

A lengyel kormányfő hozzátette, hogy a közeljövőben több európai miniszterelnökkel együtt terjeszti elő az Európai Bizottságnak a légvédelmi rendszer létesítésének tervét, amelynek célja, hogy a páneurópai légvédelem, az Európa felett átívelő vaskupola, egyre inkább gyakorlati tervvé váljon.

Nadia Calvino, az EIB elnöke szerint a lengyel műholdprogramra szánt 300 millió euró odaítélése az EIB első lépése az európai biztonsági és védelmi terv megvalósításának támogatásában. Tusk megköszönte az EIB-nek, hogy kész támogatni Lengyelország keleti határának védelmét, és utalt arra, hogy a Keleti pajzs nevű projekt keretében tovább erősítik a már védett határszakaszt, amelyre 2,5 milliárd dollárt terveznek fordítani.

A Keleti pajzs projekt keretében nem csak a védelmi, hanem környezetvédelmi jellegű beruházásokat is megvalósítanak, és fejlesztik a civil célokra is felhasználható infrastruktúrát. Marcin Kierwinski, a múlt héten távozott lengyel belügyminiszter, a TOK FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva említette, hogy a határ védelmére bunker- és lőállási rendszereket, lövészárkokat, valamint különböző típusú blokádokat terveznek, amelyek megakadályoznák például a harckocsik határátlépését.