Megtaláljuk a helyünket a Földön, mielőtt túl késő lesz?

Tíz évig készült a Kojot négy lelke című Oscar-jelölt magyar animációs film, amely az emberiség helyét és szerepét kutatja a világban, miközben fontos társadalmi és környezeti kérdéseket boncolgat.

A Kojot négy lelke című film, melyet Gauder Áron rendezett, egy évtized alatt készült el, és a mozikba 2023 március 16-án került. A történet középpontjában az emberiség és a természet kapcsolata áll, amelyet látványos animációs jelenetekkel és erőteljes karakterekkel tár elénk. A film nem csak a közönség, hanem a szakma elismerését is kiérdemelte, hiszen a Nemzeti Filmintézet 2024-ben az Oscar-díj "legjobb nemzetközi film" kategóriájában jelölte.

A Kojot négy lelke egy modern korban kezdődő történettel nyit, ahol egy vállalat egy gazdag és kulturálisan értékes területet készül kizsákmányolni, szembenézve a környezetvédők ellenállásával. A film feszültsége egy olajvezetékek lefektetésére készülő vállalat és az indián őslakosok közötti konfliktusból fakad.

A narratíva azonban visszarepít minket a teremtés korába, ahol az indián teremtéstörténetet egy lány nagypapája meséli el. A történet során megismerjük a Teremtő Öreget, a Kacsát, és a világ első állatait, akik tökéletes harmóniában éltek egymás mellett. Azonban a Kojot, a címszereplő, megzavarja ezt a békét, bevezetve az éhséget, a gyilkosságot és a halált, valamint ő teremti meg az első embereket is.

A film egy másik teremtéstörténettel is foglalkozik, amely a bibliai narratívát követi, és bemutatja, hogy a két világ mennyire eltérően alakult. Az indiánok békében élnek, míg a fehér emberek aranyért bosszút állnak rajtuk. A történet végén a modern világban találjuk magunkat, ahol az olajért folyó harc az indián kultúra ellen zajlik.

A Kojot négy lelke című film az RTL+ streaming felületén érhető el.