A Pesti Srácok vezércikkének elemzése: Nádas Péter és az antiszemitizmus

A Pesti Srácokon megjelent vezércikk, Jeszenszky Zsolt tollából, Nádas Pétert és a magyarországi antiszemitizmust helyezi fókuszba. A szerző szerint az orbánozó zsidók miatt erősödik az antiszemitizmus Magyarországon, de óvatosan fogalmaz, és kerüli a nyílt támadást.

Jeszenszky Zsolt a Pesti Srácok vezércikkében a magyarországi antiszemitizmus és Nádas Péter kapcsolatáról értekezik. A cikk szerint az antiszemitizmus azok miatt kap új erőre, akik gyűlölettel kritizálják Orbán Viktort, mint például Vásárhelyi Mária, Juszt László és Dés László. A szerző említést tesz olyan személyiségekről is, akik az antiszemitizmus ellen küzdenek, példaként hozva Kertész Imrét és Orbán Viktort, akik jó kapcsolatot ápolnak Izraellel és a hazai zsidó közösségekkel.

A cikkben Jeszenszky nem merészkedik az esztétika területére, és Nádas Péter írói képességeit nem bírálja, csupán emberi minőségét kritizálja, mondván: „Hogy jó író-e Nádas Péter? Fogalmam sincs. Tőlem aztán íróként lehet akár jó is. De emberileg egy kretén”.

A vezércikk apropóját egy irodalmi díj adja, amelyet Nádas nem kapott meg, mert a zsűri a politikai korrektség kritériumainak akart megfelelni, így a művek értéke másodlagossá vált. Jeszenszky ezt követően Nádas egy korábbi interjújára hivatkozik, amelyben az író a magyar katonai vezetés döntéseit kritizálja az orosz invázió kapcsán, és feltételezéseket fogalmaz meg Orbán és Putyin közötti lehetséges megállapodásról.

A cikk végén Jeszenszky arra a következtetésre jut, hogy az ilyen kijelentésekkel Nádas Péter és hasonlóan gondolkodók hozzájárulnak az antiszemitizmus időnkénti újraerősödéséhez Magyarországon. A szerző azonban nem tér ki arra, hogy vajon származás alapján ítéli-e meg azokat, akik a miniszterelnököt kritizálják.