Minden árfolyam az egekben

Egyre több az optimista elemző, a részvények, a kriptovaluták és az arany árfolyama is csúcsközelben van.

Amíg hazánkban sokan a pünkösdi hosszú hétvégét töltötték, addig a tőzsdéken olyan mozgások voltak, hogy még a szakértők is meglepődtek. Az Nvidia gyorsjelentésének várakozása miatt a félvezetőkkel foglalkozó vállalatok árfolyama megugrott, a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon nyilatkozata pedig beszakította a saját cégének részvényeit. A Wall Street egyik pesszimista elemzője bikapiacot jósol, és a kriptovaluták is újra csúcsokat ostromolnak.

Áttörte az 5300 dolláros szintet és csúcsmagasságokban jár az S&P 500 tőzsdeindex. Az index idén eddig 12 százalék hozamot hozott a befektetőknek, és egyre többen számítanak további emelkedésre. A Morgan Stanley elemzője, Michael Wilson jelentősen megemelte a vezető részvényindexre vonatkozó várakozásait, és úgy véli, az S&P 500 még idén átlépheti az 5400 dolláros szintet is. A célár emelést a robosztus vállalati bevételekkel indokolta, amit a gyorsjelentési szezon eredményei is igazolnak.

A hét legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye az Nvidia gyorsjelentése volt, amelyet május 22-én, az amerikai piac zárása után tett közzé. A vállalat a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik legnagyobb nyertese, és a chipekre, valamint a szoftverekre óriási a kereslet. A várakozások magasak voltak, így a félvezetőkkel foglalkozó vállalatok árfolyama a hét elején jelentősen emelkedett, a legtöbb cég 2 százalék körüli emelkedéssel zárta a hétfői kereskedési napot. Az Nvidia részvényeinek árfolyama egy év alatt több mint kétszeresére emelkedett, és 2024-re 92 százalékos éves növekedést produkált.

Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója beszakította a cég részvényeinek árfolyamát azzal, hogy közeleg a nyugdíjba vonulásának ideje, és óvatosan pesszimista a világgazdaság helyzetét illetően. A geopolitikai feszültségek kiéleződése és a magas kamatkörnyezet hatásai miatt sok részvényt túlárazottnak lát, és a JP Morgan nem vásárolna vissza a saját részvényeiből a mostani árakon. A kijelentései után a cég részvényeinek árfolyama 4,5 százalékot zuhant.

A Palo Alto Networks és a Zoom Video Communications is közzétette a negyedéves gyorsjelentését a hét elején. A Palo Alto Networks 2 milliárd dolláros árbevételen részvényenként 1,32 dolláros nyereséget ért el, míg a Zoom 1,14 milliárd dollárt keresett, részvényenként 1,35 dollár nyereséggel.

Az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek (SEC) csütörtökig volt ideje elbírálni az Ether ETF-eket. A Bloomberg elemzője szerint az új ETF-ek elfogadásának esélye 75 százalék, és ha a Bitcoin ETF-ek sikeréből indulunk ki, akkor az Ether árfolyama is az egekbe szökhet. Az Ether árfolyama hirtelen 20 százalékot emelkedett, és ez magával húzta a főbb kriptovalutákat is, a Bitcoin árfolyama az elmúlt napokban 10 százalékos javulást mutatott, így újra 70.000 dollár felett kereskednek vele.