Csiganyálkát az arcra!

Az új, de valójában régi trend, a csigamucinos arcápolás hódít a TikTokon. A csiganyálka, más néven helix aspersa muller glycoconjugates, évszázadok óta ismert jótékony hatásairól a bőrre és az egészségre.

A csigamucin egy nyálkás anyag, amit a csigák stresszes helyzetben, veszély esetén választanak ki, és amely növekedési faktorokat, hyaluronsavat és antioxidánsokat tartalmaz. Az ókori görögök és Hippokratész már gyógyító céllal használták, míg Plinius szerint a csigakrém kiváló volt égési sérülésekre és egyéb bőrproblémákra. Dél-Olaszországban a csigát gyomorproblémák kezelésére, Észak-Amerikában pedig hörghurut és asztma elleni szirup formájában használták.

A koreai bőrápolásban a csigamucin alapú termékek, mint krémek, szérumok és zselék, nélkülözhetetlenekké váltak. Ezek a termékek gyulladáscsökkentő és hidratáló tulajdonságokkal bírnak, glikoproteineket, hyaluronsavat és glikolsavat tartalmaznak. Corey L. Hartman bőrgyógyász szerint a hidratálás a csigamucin egyik legnagyobb előnye, mivel képes magához vonzani a vizet a levegőből vagy a bőr mélyebb rétegeiből.

A csigamucin másik előnye a kollagéntermelés serkentése, ami feszesebb bőrt eredményez, és a felhasználók szerint azonnal teltebbé és hidratálttá teszi a bőrt. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy nedves bőrre vigyük fel, ütögetve, nem dörzsölve, így a krém gyorsan felszívódik és nem hagy nyomot.