"Ettől jobban féltem, mint a haláltól" – Megrázó vallomások a Hamász megerőszakolt túszaitól

A Hamász által fogva tartott izraeli túszok, köztük nők, borzalmas bántalmazásokról számoltak be egy dokumentumfilmben. A Screams Before Silence című film részleteiben mutatja be a szexuális erőszakokat, amelyeket a Hamász terroristái követtek el ellenük.

A Hamász jelenleg 128 izraeli túszt tart fogva Gázában, köztük 16 nőt. Az október 7-i terrortámadás túlélőinek beszámolói alapján elképzelhető, milyen borzalmakat élhetnek át ezek a túszok. Sheryl Sandberg, a Meta Platforms korábbi operatív igazgatója által készített dokumentumfilm, a Screams Before Silence a szexuális bűncselekményeket állítja a középpontba.

Amit Soussana, aki 55 napot töltött a Hamász fogságában, a filmben arról beszélt, hogy inkább meghalt volna, mint hogy kiszolgáltatott helyzetben bántalmazzák. Egy másik túsz, Tali Binner arról számolt be, hogy hallotta, amint nőket megerőszakoltak és meggyilkoltak, és ezek a sikolyok hosszú percekig tartottak, majd hirtelen csend lett.

A szexuális bűncselekmények bizonyítása nehézkes, különösen terrortámadások után, de az izraeli hadsereg számos bizonyítékot gyűjtött össze, köztük beismerő vallomásokat is a Hamász tagjaitól. Ruth Halperin-Kaddari, az ENSZ nőkkel szembeni diszkrimináció megszüntetésével foglalkozó bizottságának korábbi alelnöke szerint a szexuális erőszak háborús eszközként való használata régi jelenség, és a nők ilyen módon való felhasználása az emberiség történelmének része.

Cochav Elkayam-Levy, aki a támadás nőkkel és gyerekekkel szemben elkövetett bűncselekmények kivizsgálására felállított bizottság elnöke, úgy véli, a támadások mértéke miatt talán újra kellene értelmezni a nemzetközi büntetőjogot is.