Az élet és halál előrejelzése mesterséges intelligenciával

Dán kutatók által kifejlesztett Life2Vec nevű mesterséges intelligencia képes lehet az emberi élet és halál előrejelzésére, hatmillió ember adatainak felhasználásával.

A Dán Műszaki Egyetem kutatói által létrehozott Life2Vec mesterséges intelligencia (MI) az egészségügyi és társadalmi események széles körét képes előre jelezni, a Nature Computational Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint. Sune Lehmann, a tanulmány egyik szerzője szerint ez az MI egy általános megközelítést alkalmaz az előrejelzésekhez, és bármilyen területen használható, ahol elegendő adat áll rendelkezésre.

A Life2Vec-et a dán statisztikai hivatal által biztosított, hatmillió dán állampolgár anonimizált adataival tanították be. A fejlesztők szerint az élet események sorozataként értelmezhető, és így a halál is előrejelzhető, hasonlóan a nagy nyelvi modellek működéséhez, mint például a ChatGPT.

Lehmann kiemelte, hogy a technológia lehetőségei végtelenek, és az MI segítségével előre jelezhetőek lehetnek például a termékenység, az elhízás vagy a daganatos megbetegedések, valamint az anyagi jólét alakulása is. Azonban a Life2Vec jelenleg nem érhető el az interneten, és más kutatók számára sem tették közzé, ami fontos, mivel már megjelentek csaló oldalak, amelyek személyes adatokért cserébe ígérnek élettartam előrejelzést.

A halál előrejelzésének pontossága a Life2Vec esetében 78 százalék, amit a 35 és 65 év közötti korosztály halálozásának előrejelzésére használtak egy 2008 és 2016 közötti adatkészlet alapján. Egy költözés előrejelzését pedig 73 százalékos pontossággal képes eltalálni az algoritmus.

A kutatók szerint a technológiai nagyvállalatok is könnyen fejleszthetnek hasonló algoritmust, de annak használata etikai kérdéseket vet fel, például ha biztosítók vagy hitelintézetek kezdenék el alkalmazni. Ezzel kapcsolatban új fejlemények is felmerültek, hiszen az Egyesült Államokban egy új törvényjavaslat készül, amely védené a szerzői jogok tulajdonosait a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégektől. Az amerikai kongresszus egyik képviselője, Adam Schiff által bemutatott Generative AI Copyright Disclosure Act nevű törvény előírná a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek számára, hogy pontos listát készítsenek arról, mely szerzői joggal védett tartalmakat használták fel a rendszereik betanítására. Ez az intézkedés globális hatással bírhat, és alapjaiban reformálhatja meg a mesterséges intelligenciát, beleértve az olyan rendszereket is, mint a Life2Vec.