Ezüstbefektetés: Készüljön a nagy ugrásra!

Az ezüst árfolyama idén már jelentősen emelkedett, és a növekvő ipari kereslet, valamint a technikai elemzés is további növekedést vetíthet előre. A nemesfémpiacon az arany mellett az ezüst is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, és a jövőbeni emelkedésre utaló jelekkel érdemes számolni.

Az elmúlt hónapokban az arany dominálta a nemesfémpiacot, de az ezüst is erős teljesítményt nyújtott, és idén eddig még az aranynál is nagyobb mértékben, közel 19 százalékkal emelkedett az ára. Az ipari kereslet növekedése, különösen a napenergia-ipar területén, további támogatást nyújthat az ezüst árfolyamának. A Silver Institute előrejelzései szerint a napelemgyártásban használt ezüst iránti kereslet növekedni fog, amit a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése is alátámaszt, amely szerint a napelemgyártásba történő globális beruházások jelentősen megnőttek. Kína különösen nagy mértékben, több mint kétszeresére növelte a napelemes fotovoltaikus gyártásba történő beruházásait 2022 és 2023 között.

Az ezüst elektromos vezetőképessége és optikai tulajdonságai miatt kulcsfontosságú a napelemek gyártásában, és a bányavállalatok igyekeznek növelni a termelést, hogy kielégítsék a növekvő keresletet.

A fundamentális tényezők mellett a technikai elemzés is kedvező képet fest az ezüst jövőbeli árfolyammozgásáról. Az április vége óta tartó emelkedés során az RSI még nem mutat túlvett állapotot, ami arra utal, hogy az emelkedő trend folytatódhat. Az ezüst árfolyama jelenleg egy erős ellenállási szint, a 28,7 dolláros szint áttörésére készül, és sikeres kitörés esetén a befektetők a 30 dolláros szintet kezdhetik figyelni. A támaszok tekintetében a 27 és 26 dolláros szintek jelenthetnek fontos szinteket.

Hosszú távon, ha az ezüst árfolyama tartósan áttörné a 30 dolláros szintet, akkor a 32,4 és 35 dolláros szintek is elérhetővé válhatnak, ami a jelenlegi szinthez képest további jelentős, 15 illetve 24 százalékos emelkedést jelentene.